Міністр про інфляцію

«Нам потрібна інфляція, яка дозволила б створити хороші умови для кредитування, а висока інфляція, навпаки, веде до зростання ставок за кредитами. Тому тут потрібно шукати золоту середину», — зазначив міністр.

«Вважаю, що інфляція понад 10% неадекватна, адже потрібно знаходити баланс між бажаннями стимулювати зростання ВВП за рахунок інфляційної складової та запуском кредитування економіки за низькими ставками», — сказав Марченко.

Читайте також: Мінфін вважає макропрогноз уряду реалістичним

Також він нагадав, що інфляція за результатами першого півріччя 2020 року склала 2%. НБУ очікує, що до кінця року вона прискориться до 5%, наголосивши, що для цього є об'єктивні передумови.

Про девальвацію гривні

При цьому Марченко зазначив, що не бачить підстав для девальвації гривні до 30 грн/$: «Я не бачу передумов для досягнення курсом такого значення. І не бачу інструментів, за допомогою яких хто-небудь може вплинути на рух курсу в цьому напрямку».

Читайте також: Рада НБУ назвала ключові елементи основ монетарної політики

«Ба більше, у зв'язку з карантином обсяги імпорту в Україну знизилися на 18%, тоді як експорт впав всього на 6%, що фактично вирівняло платіжний баланс. Тобто відтік валюти з країни зменшився, і це знижує тиск на валютний ринок», — додав він.

Динаміка інфляції

У липні 2020 споживчі ціни в Україні зменшилися на 0,6% порівняно з попереднім місяцем.

Зате проти грудня 2019 вони зросли на 1,4%, а проти липня 2019 — на 2,4%. Всього за січень-липень 2020 ціни на споживчому ринку зросли на 2,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Читайте також: Нацбанк розповів, що впливало на ціни в липні

За прогнозом НБУ, у другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. ВВП впаде на 6% в 2020 році, проте в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Нагадаємо

  • Оновлений макроекономічний прогноз уряду передбачає інфляцію в 11,6% в 2020 році, курс — 29,5 грн/$.