Що таке «індикатор Баффета»

Цей індикатор порівнює вартість ринку акцій до ВВП і дає довгострокову оцінку. Його можна розрахувати як для окремо взятої країни, так і для глобальної економіки.

Індикатор використовують, щоб з'ясувати, наскільки переоцінений або недооцінений фондовий ринок у порівнянні з розміром економіки.

В останні роки індикатор став популярним серед інвесторів завдяки Уоррену Баффету, за що і отримав свою неофіційну назву.

Читайте також: Кінець Уоррена Баффета: чи поховає нинішня криза стратегію біржового гуру

Ще в 2001 році в інтерв'ю журналу Fortune Magazine Баффет назвав цей індикатор «найкращим і єдиним показником вартості ринку в будь-який момент часу. У тому ж інтерв'ю він звернув увагу, що за кілька місяців до краху доткомів індикатор досяг максимуму.

«Це дуже сильний попереджувальний сигнал», — заявляв тоді Баффет.

Світовий ринок переоцінений

Глобальна версія «індикатора Баффета» — це відношення сумарної капіталізації всіх компаній, які торгуються на світовому фондовому ринку, до глобального ВВП. Вперше з лютого 2018 року він перевищив 100%. Про це повідомив в твіттері журналіст Welt Хольгер Чепиц.

Значення індикатора Баффета» вище 100% вказує на те, що світовий ринок акцій переоцінений в порівнянні з світовою економікою.

Читайте також: Баффетт: Ситуація на ринках зараз не така страшна, як під час попередніх криз

Поточний рівень індикатора підкреслює розрив між захмарною ринковою вартістю акцій і ослабленою через пандемію світовою економікою, пише Business Insider.

Поточне ралі на біржах розпочалося після того, як уряди і центробанки по всьому світу підтримали компанії і зміцнили падаючі донизу ринки. Але боротьба з самим вірусом справила на глобальну економіку сильний негативний вплив — щоб максимально протидіяти поширенню коронавірусу, у всьому світі було закрито безліч підприємств, а люди відправлені на режим самоізоляції.

Все це і відбилося в «індикаторі Баффета» — він підскочив до позначки в 100%, максимального рівня за два з половиною роки.

Ринок США переоцінений ще сильніше

Американська версія ринкового індикатора також досягла історичного максимуму — провідні американські індекси майже повністю відновили втрати обвалу в лютому-березні, а ВВП США в другому кварталі впав на 32,9% в річному численні.

Для розрахунку «індикатора Баффета» для США на ВВП ділиться ринковий індекс Wilshire 5000 Total Market. Це зважений індекс ринкової вартості всіх компаній, які торгуються в Сполучених Штатах.

Читайте також: Уоррен Баффет купив частку в Bank of America на $800 мільйонів

Станом на 30 липня Wilshire 5000 був оцінений приблизно в $33 трлн, тоді як ВВП США в другому кварталі склав $19,4 трлн. 30 липня «індикатор Баффета» досяг історичного максимуму на позначці в 170%.



На графіку, представленому на сайті Business Insider, видно, що «індикатор Баффета» дійсно з випередженням давав сигнал і краху дот-комів, що стався в кінці на стику дев'яностих-двотисячних, та на глобальну кризу 2008 року.