Із чим пов'язане рішення

Таке рішення було прийнято у зв'язку з субсидуванням виробництва цивільних літаків в ЄС, зокрема у Франції, Німеччині та Іспанії, а також у Великобританії.

«ЄС і країни-члени не прийняли заходи, необхідні для виконання рішень СОТ», — заявив торговий представник США Роберт Лайтхайзер.

Водночас Лайтхайзер зазначив, що США мають намір продовжувати пошук «довгострокового розв'язання цього спору».

Читайте також: ВВП США впав на рекордні 32,9%

Вашингтон зберіг 15%-ві мита на літаки і 25%-ві — на інші товари. Водночас США виключили зі списку деякі товари з Великобританії і Греції, включивши в нього товари з Франції і Німеччини. Зміни списку товарів вступлять в силу 1 вересня.

Читайте також: Дефіцит бюджету США зріс в 4 рази. На що пішли величезні суми

Передісторія

  • Світова організація торгівлі (СОТ) в жовтні 2019 офіційно дозволила Вашингтону ввести мита на європейські товари загальним обсягом $ 7,5 млрд у відповідь на субсидування Євросоюзом авіабудівного концерну Airbus SE.
  • У липні поточного року Airbus досягнув угод з урядами Франції та Іспанії про внесення змін до умов програм підтримки виробництва літаків A350, щоб остаточно врегулювати багаторічний спір в СОТ.
  • Комісар ЄС з торгівлі Філ Хоган після цього заявив, що, якщо США збережуть «невиправдані мита», Євросоюз скористається своїм правом на зворотні заходи.