Круте падіння

Крім них, падають і інші білоруські облігації: бонди «Білорусь-04» і «Білорусь-03» (погашення у 2022 році) впали на 1,2% і 1,03% відповідно.

Передісторія

В останні дні в Білорусії йде придушення протестів, які почалися після президентських виборів.

12 серпня Литва, Польща і Латвія зажадали від Олександра Лукашенка зупинити насильство з боку силовиків і пригрозили ввести санкції — як на рівні окремих країн, так і на рівні ЄС. Їх підтримав глава МЗС Німеччини Хайко Маас.

Читайте також: Західні інвестори викупили нові випуски білоруських євробондів, незважаючи на ризики

Крім того, про можливі санкції з боку США заявив держсекретар Майк Помпео.

Міжнародне рейтингове агентство S&P попередило, що через загрозу санкцій Білорусь може бути відрізана від міжнародних ринків капіталу. У S&P вважають, що санкції можуть мати негативний вплив на економічне зростання і довіру з боку інвесторів.

«Графік погашення держборгу залишається тяжким, і ми вважаємо, що існують короткострокові ризики для Білорусі щодо закриття доступу до міжнародних ринків капіталу внаслідок зростаючих перспектив міжнародних санкцій і волатильності грошових потоків, що надходять на ринки, що розвиваються в умовах пандемії covid-19», — заявило агентство.

Нагадаємо

Білоруська влада проводила road show (переговори з інвесторами) про розміщення бондів ще в березні цього року, однак тоді випуск був відкладений через початок пандемії коронавірусу.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».