1) Необхідність фінансування клієнтами своїх поточних гривневих господарських витрат. В даний час експортери не притримують валютну виручку, тому що валютні котирування останніх днів просідають. Це забезпечує міжбанк стабільним обсягом пропозиції валюти протягом дня. Основне завдання продавців - «вгадати» з моментом продажу валюти, щоб отримати оптимальний курс.Покупці - навпаки, не поспішають укладати угоди і намагаються дочекатися «дна» за курсом, лише тоді викуповуючи основний обсяг. У цьому протистоянні інтересів великих покупців та продавців і пройде четвер на міжбанку, а тренд по курсу залишиться повністю залежним від курсових завдань основних гравців.

Не варто забувати і про те, що у значній кількості підприємств-експортерів скоро очікуються авансові виплати персоналу за першу половину серпня, що також вимагає від них наявності гривні та стимулює продажі валюти для цих операцій;

ВІДЕО: Золотий серпень: як заробити на курсі долара та рекордній вартості золота

2) Поведінка нерезидентів. Іноземці продовжують поступово викуповувати на міжбанку необхідні їм обсяги валюти за рахунок гривні, отриманої від погашення ОВДП. І сьогодні вони продовжать застосовувати вже відпрацьовану ними тактику робити це невеликими сумами протягом дня (зазвичай ближче до обіду), щоб не провокувати спекулятивний розігрів курсу в моменти своїх покупок;

3) Дії спекулянтів та інтервенції НБУ. Більш-менш стабільний валютний ринок залишає у спекулянтів тільки два основні варіанти заробітків:
1) за рахунок роботи «в дві сторони»;
2) за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів.
Особливих спроб розігріти курс з їхнього боку протягом дня зараз не спостерігається, тому що значного попиту на валюту немає і все складніше знайти платоспроможного покупця, готового купувати валюту «задорого». При виході на торги великих гравців - спекулянти намагатимуться розгойдати котирування протягом сесії, але це особливого успіху мати не буде.

Надлишок пропозиції в четвер продовжить викуповувати Нацбанк, але робити це знову буде невеликими порціями у межах $ 20 млн. Подібна тактика більше має завдання тільки вирівнювати попит і пропозицію з утриманням котирувань долара від більш істотного ситуативного просідання, а не формування остаточного тренда протягом дня. При цьому, цінники Нацбанку залишаються орієнтиром для всіх учасників торгів.

На четвер «Мінфін» прогнозує обсяг операцій на торгах у межах до $ 190 млн при здійсненні до 430-550 угод.

На момент написання статті на міжбанку вже переважає пропозиція по долару і частина учасників ринку чекає появи Нацбанку на торгах з інтервенцією по викупу валюти.

Обмінники сьогодні будуть орієнтуватися на котирування міжбанку і продовжать працювати у форматі «обороту» зі спредом між купівлею продажем по долару в 15-20 копійок і по євро - в 25-35 копійок.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 13 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,40 - 27,60 гривень, євро - коридор 32,17 - 32,74 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,30 - 27,75 гривень, євро - коридор 31,80 - 32,68 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,30-27,48 і продаж 27,58 -27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,45 -27,54 гривень та продаж 27,57 -27,65.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі