В липневому прогнозі цей показник був 90,72 мільйона барелів на добу. У 2021 році динаміка попиту може покращитися.

Про що йдеться в звіті

«У 2020 році світовий попит на нафту знизиться на 9,1 мільйона барелів на добу. Це на 0,1 мільйона барелів на добу нижче, ніж у минулому місячному прогнозі, в основному через більш низький рівень економічної активності в декількох великих країнах, що не входять в ОПЕК», — сказано в серпневому звіті.

Погіршення попиту на нафту пов'язане із збереженням обмежень у зв'язку з пандемією коронавірусу до кінця 2020 року. Ціни на сировину не будуть рости через побоювання другої хвилі інфекції.

Читайте також: Нафта дорожчає в очікуванні заходів підтримки економіки США

Організація вважає, що з 2021 року почнеться зростання світового попиту на сировину на сім мільйонів барелів на добу, до 97,6 мільйона.

Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США повідомило, що добовий видобуток нафти з 1 по 7 серпня зменшився на 300 тисяч барелів і склав 10,7 барелів на добу. З середини липня видобуток нафти в США становив 11 мільйонів барелів на добу.

Нагадаємо

5 серпня 2020 року, після вибуху в порту Бейрута, вартість вересневого ф'ючерсу на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE зросла на 3,3%, до $45,9 за барель. Це максимальний показник з початку березня, коли стало відомо про провал угоди ОПЕК+ щодо скорочення видобутку. Зростання також показує техаський бренд WTI. Ф'ючерсний контракт з поставкою у вересні зріс майже на 2%, до $43,14 за бочку.

Читайте також: МВФ оновив прогноз світових цін на нафту

На початку березня 2020 року учасники ОПЕК+ не продовжили угоду, оскільки не змогли домовитися про обсяги обмеження видобутку.

У результаті стався обвал цін на нафту. Ситуація ускладнилася через зменшення глобального попиту на сировину в зв'язку з пандемією коронавірусу.

У квітні 2020 року ціни на травневі ф'ючерси техаської нафти WTI і російської сировини Urals впали нижче нуля.

Вартість WTI досягла безпрецедентного рівня в мінус $40 за барель Urals знизилася до мінус $2 за барель.

Таке падіння котирувань експерти пояснили закінченням 21 квітня термінів контрактів з продажу цієї марки, відсутністю на неї попиту і практично заповненими сховищами.