Протягом останнього місяця банки стали дуже обережно знижувати депозитні ставки. Зокрема, за останні два тижні дохідність гривневих депозитів «зрізали» лише 6 великих банків з 31 — на 0,1-2% річних.

Безперервне зниження дохідності більшість фінустанов компенсують новими програмами лояльності та бонусами для вкладників.

Які банки найбільше знизили ставки за гривневими депозитами

  • У Мегабанку найбільше подешевшали вклади на 6 місяців — на 2% річних. Розмістити заощадження у фінустанові тепер можна під 9,6% річних.
  • Альянс Банк найбільше знизив ставки за депозитами на 6 та 12 місяців — до 10,5% та 11% річних відповідно.
  • Восток Банк «зрізав» дохідність річних вкладів відразу на 2% річних — до 8% річних. Депозити на 6 місяців в банку зараз принесуть річний дохід 9%.
  • Укрсиббанк зменшив ставку за вкладами на 12 місяців на 1% річних — до 4,7% річних.
  • У Банку Південний найбільше подешевшали короткі депозити на 3 місяці — на 2% річних. Зараз розмістити гривню в банку на такий термін можна під 8% річних.

В Акордбанку припустили, що тренд на зниження відсоткових ставок за депозитами триватиме до кінця року. «Банки, які пропонують своїм клієнтам відсоткові ставки в національній валюті нижче 10% річних, ймовірно, вже найближчим часом матимуть відтік коштів», — зазначила керівник управління розвитку розрахункових операцій і депозитних продуктів Акордбанку Леся Ткачук.

Читайте також: Чесна реклама і калькулятори на сайтах. З вересня запрацюють нові вимоги до банків

Як банки зацікавлюють клієнтів

«Ми мотивуємо клієнтів керувати своїми фінансами дистанційно. За розміщення вкладу в інтернет-банкінгу FreeBank пропонуємо бонус до депозитної ставки: 0,5% — у гривні, 0,2% — у доларах. Сума вкладу при оформленні через FreeBank мінімальна — лише 500 гривень або 100 доларів/євро», — розповіла керівник управління розвитку роздрібного бізнесу і СRM Кредит Дніпро Банку Катерина Шевченко.

За її словами, тільки в липні понад 1 700 клієнтів скористалися цією опцією, а з початку року бонуси до основної відсоткової ставки отримали близько 11,5 тис. вкладників.

У Акордбанку бкільш привабливі умови пропонують на «улюблені» короткі вклади: акційний депозит на 3 місяці тут можна розмістити під 11% річних у гривні. А для тих, хто розміщує вклад завдяки інтернет-банкінгу, виплачують бонус 0,25% річних в гривні або 0,1% річних у валюті.

В А-Банку постійних клієнтів також затримують додатковими відсотками. Наприклад, за умови продовження вкладів у гривні Стандарт, Стандарт Терміновий на 6 та 12 місяців можна отримати надбавку 1% річних до діючої ставки, для онлайн-вкладу — надбавка 0,5% річних при продовженні.

Окрім цього, клієнту повертається на картку Зелена 0,3% від суми депозиту. Однак його можуть отримати лише користувачі АБанк24 за умови збільшення терміну вкладу онлайн з 3 або 6 місяців на 12 місяців.