Які підприємства у списку

Згідно з текстом законопроєкту уряд допускає приватизацію до 50% акцій Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти, однак пропонує зберегти за державою 100-процентну частку корпоративних прав в НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго», ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», Адміністрації морських портів України (АМПУ).

До списку повністю заборонених до приватизації об'єктів також пропонують включити ДП «Оператор ринку» та ДП «Гарантований покупець», створені Кабміном у 2019 році з метою забезпечити роботу нового ринку електроенергії.

Читайте також: Велика приватизація: ФДМ оприлюднив перелік підприємств

Крім того, пропонується включити до зазначеного переліку держпідприємства «Документ», «Поліграфічний комбінат „Україна“ по виготовленню цінних паперів», «Київська офсетна фабрика», КБ «Південне».

Чотири групи заборонених до приватизації об'єктів

Як наголошується в пояснювальній записці, урядовий законопроект передбачає чотири групи заборонених до приватизації об'єктів.

У першій — акціонерні товариства, у статутному капіталі яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути менше 50% + 1 акція і не підлягає приватизації.

У другій — акціонерні товариства, у яких частка належних державі корпоративних прав становить 100%. У третій — об'єкти культури і спорту.

Читайте також: З COVID-фонду профінансують заходи з приватизації

У четвертій — держпідприємства, які не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені в господарські товариства. До четвертої групи пропонують, зокрема, віднести ДП «Антонов», Миколаївський суднобудівний завод, Центральне КБ «Протон».

Серед культурних об'єктів пропонується заборонити приватизацію Національного цирку України, Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, Національного центру Олександра Довженка та ряду інших об'єктів, серед спортивних — НСК «Олімпійський», «Арена Львів» та інші.

Нагадаємо

  • 2 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла закон про скасування переліку заборонених для приватизації підприємств.