1) Розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Чиновники продали облігацій на 10,1 млрд гривень, в тому числі валютних на $ 189,8 млн і гривневих - майже на 4,88 млрд гривень. Сьогодні покупці повинні перерахувати в бюджет ці кошти, що відіб'ється на стані як ресурсного, так і опосередковано валютного ринків;

2) Господарська діяльність підприємств. Незважаючи на сезон літніх відпусток - клієнти повинні забезпечувати свою поточну діяльність, оплачувати сировину і матеріали, а також їм вже скоро потрібно зробити авансові розрахунки з персоналом за першу половину серпня та виконати бюджетні платежі. Дефіцит гривні у компаній-експортерів на фоні поступового зниження котирувань міжбанку - стимулює активний продаж ними валютної виручки для фінансування своїх поточних гривневих витрат;

ВІДЕО: Золотий серпень: як заробити на курсі долара та рекордній вартості золота

3) Поведінка нерезидентів і великих гравців ринку. Іноземці продовжують виходити з українських гривневих облігацій та поступово викуповують на міжбанку необхідні їм обсяги валюти, але як і раніше - будуть це робити невеликими траншами, щоб «не підштовхувати вгору» котирування протягом дня. А малооб'ємний міжбанк призводить до того, що будь-які виходи великих клієнтів з купівлею / продажем валюти від $ 10-15 млн здатні повністю змінювати курсовий тренд на торгах. У середу міжбанк залишиться повністю залежним від курсових завдань великих клієнтів;

4) Поведінка спекулянтів, інтервенції НБУ і стан готівкового ринку.

Спекулянти продовжать заробляти в основному у форматі «в дві сторони» і за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів, але при виході на торги великих гравців будуть намагатися розгойдати котирування протягом сесії.


Нацбанк виходив на торги у понеділок -вівторок з покупкою невеликих обсягів надлишку долара і цим утримував його курс від більш серйозного просідання з метою в 27,50 гривень за долар. НБУ і сьогодні при сприятливої ситуації намагатиметься поповнити резерви, що буде стримувати тиск на курс.


Готівковий ринок залишиться заручником поведінки міжбанку і свої цінники буде виставляти озираючись на котирування безготівкової валюти. Своєї гри «на підвищення» або «на пониження» зараз власники обмінників вести не будуть, а продовжать працювати у форматі «з обороту» зі спредом між купівлею/продажем по долару в 15-20 копійок і по євро - в 20-30 копійок.

З урахуванням усіх вищеописаних факторів «Мінфін» прогнозує обсяг операцій на міжбанку в середу у межах до $ 220 млн при здійсненні до 610-650 угод.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 12 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,48 - 27,75 гривень, євро - коридор 32,10 - 32,66 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,35 - 27,75 гривень, євро - коридор 31,85 - 32,70 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,55 і продаж 27,60 -27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50 -27,57 гривень та продаж 27,60-27,65.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі