• Стабільні основні доходи в річному обрахунку при зростанні чистого процентного доходу на 2% та незмінному комісійному доході (нижчому у поквартальному обчисленні через локдаун).
  • Кредити клієнтам зросли на 3% із початку року попри суттєвому знеціненню місцевих валют.
  • Коефіцієнт резервування на рівні 0,67% у першому півріччі року; зростання обумовлене переважно наслідками COVID-19.
  • Консолідований прибуток – 368 млн євро, на який негативно вплинули підвищення витрат на ризики та знецінення компаній при оцінці за капіталом (інший результат).
  • Чиста процентна маржа знизилася на 22 базисних пункти у поквартальному обчисленні – до 2,21%.
  • Коефіцієнт непрацюючих активів (NPE) та коефіцієнт покриття непрацюючих активів дещо покращилися – до 1,9% та 63,3%, відповідно.
  • Коефіцієнт базового капіталу першого рівня CET1 становить 13,2% (включаючи результат з початку року).

У першому півріччі 2020 року Райффайзен Банк Інтернаціональ (РБІ) отримав консолідований прибуток 368 млн євро. Консолідований прибуток знизився на 203 млн євро в річному обчисленні. На результат негативно вплинули безпосередні чи опосередковані наслідки кризи, викликаної COVID-19. Вони позначилися і на витратах, пов’язаних із ризиками кредитування, і на наслідках, пов’язаних із мораторіями на виплати та знеціненням інвестицій та гудвіла.

«РБІ перебуває у хорошій формі. У нас достатня база капіталу та міцна ліквідна позиція. Ми не переглядаємо наші прогнози. Ми очікуємо дохідність капіталу (ROE) РБІ на рівні середніх однозначних чисел цьогоріч», — сказав голова Правління Йоганн Штробль.

Загальні адміністративні витрати скоротилися на 23 млн євро за рік, до 1474 млн євро. Співвідношення витрат до доходів (CIR) знизилося на 5 п.п. до 54,8%.

Рецесія найбільш помітна у збитках від знецінення

Рецесія, викликана пандемією COVID-19, знайшла найбільш помітне відображення на збитках від знецінення фінансових активів, що досягли 312 млн євро порівняно з дуже низьким рівнем у 12 млн євро в минулому році.

Коефіцієнт непрацюючих активів (NPE ratio) на рівні 1,9% знизився на 0,2 п.п. порівняно з кінцем минулого року, переважно через підвищення обсягів кредитування. Коефіцієнт покриття непрацюючих активів (NPE coverage ratio) покращився на 2,4 п.п., до 63,3%.

Коефіцієнт сукупного капіталу (на загальній основі) становить 17,5%

Коефіцієнт базового капіталу першого рівня на загальній основі з урахуванням піврічного результату становить 13,2%, коефіцієнт капіталу першого рівня (tier 1 ratio) – 14,6%, а коефіцієнт сукупного капіталу – 17,5%.

Поквартальне порівняння

«Після позитивної динаміки доходності у першому кварталі ми пережили значний спад у другому кварталі року через локдаун. Тим часом, ми спостерігаємо відновлення економічної активності в багатьох сферах», – зазначив пан Штробль.

Чистий процентний дохід знизився на 57 млн євро у поквартальному обрахунку, до 825 млн євро. Чиста процентна маржа знизилася на 22 базисних пункти 2,21% переважно в результаті негативної динаміки в багатьох країнах присутності Групи через зниження ставки, пов’язане з COVID-19.

Загальні адміністративні витрати скоротилися на 36 млн євро у поквартальному обчисленні – до 719 млн євро.

Збитки від знецінення фінансових активів на 5 млн євро перевищили рівень попереднього кварталу – 158 млн євро.

Консолідований прибуток у розмірі 192 млн євро на 15 млн євро перевищує показник за попередній квартал. На противагу, операційний результат знизився на 83 млн євро, що спричинене значним скороченням основних доходів.