За його словами, інвестори з цих регіонів придбали більшу частину останнього випуску ОВДП і взяли участь в операції з обміну єврооблігацій. Їхні частки склали 48%, 38% і 13% відповідно.

Читайте також: Скільки можна заробити на достроковому продажу ОВДП

Інвесторська база всієї транзакції переважно складається з фондів, що управляють активами (81%), хедж-фондів (13%), банків (4%), пенсійних і страхових фондів (2%).

«Інвестори з українським резидентством придбали менше відсотка від нового випуску українських суверенних єврооблігацій, але ми не володіємо інформацією щодо українських інвесторів, які могли купувати облігації використовуючи інші юрисдикції», — зазначив Буца.

Нагадаємо

23 липня Мінфін розмістив ОЗДП з датою погашення у березні 2033 року. Сума — $2 млрд під 7,25% річних. Організатори угоди — Goldman Sachs і JPMorgan Chase.

Купуй ОВДП з високою дохідністю та отримай бонус від «Мінфіну»

Передісторія

  • 1 липня стало відомо, що Україна розміщує євробонди на $1,75 млрд на 12+ років (березень 2033) за ставкою 7,3%. З них $0,75 млрд повинно піти на викуп старих випусків з погашенням в 2021-22 роки. Таким чином різницю в $1 млрд повинні були направити на фінансування дефіциту бюджету.
  • 2 липня Мінфін скасував угоду про розміщення Україною єврооблігацій на $1,75 млрд із погашенням в 2033 році.
  • Глава Мінфіну повідомив, що рішення пов'язане з заявою про відставку голови НБУ Якова Смолія.

Читайте також: Шмигаль: Україна отримає найбільший транш від ЄС. Меморандум підписаний

  • У Мінфіні тоді пояснили, що «надали достатньо часу» міжнародним інвесторам для оцінки впливу відставки голови правління НБУ Смолія на вартість українських цінних паперів.