Основна причина пожвавлення - сьогоднішній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та зростання активності покупців валюти, які збільшують свій інтерес до її купівлі у зв'язку з поступовим зниженням котирувань на торгах на фоні більш-менш стабільних продажів валютної виручки експортерами.

На фоні деякого перевищення пропозиції валюти на торгах вчора Нацбанк навіть викуповував надлишок долара в резерви по 27,60 гривень, чим і не дав йому просісти до мети у 27,50 на кінець сесії 10 серпня.

Що стосується аукціону, то після консультацій з первинними дилерами чиновники залишили до розміщення лише гривневі облігації на 126 та 917 днів (до цього мали бажання ще розміщувати і на 343 дні) та доларові - на 540 днів. Обсяг продажів мінфінівці не обмежують.

Наявність у списку запропонованих паперів валютних ОВДП- традиційно привертає увагу як місцевих, так і іноземних інвесторів та дає непогані шанси для чиновників на велике розміщення державних облигацій. За нашими прогнозами - не менше, ніж на $ 100-140 млн і до 3-5 млрд в гривні. Основними покупцями гривневих ОВДП вже традиційно залишаться держбанки та найбільші їз українських фінустанов, а нерезиденти будуть активно купувати валютні облігації.

Такі значні обсяги операцій з ОВДП позначаться на ресурсному і опосередковано - на валютному ринках сьогодні і в середу, коли покупцям треба буде розрахуватися за них. Збільшення активності потенційних покупців ОВДП призведе до зростання статистики торгів на міжбанку.

ВІДЕО: Золотий серпень: як заробити на курсі долара та рекордній вартості золота

Як і вчора - наявність необхідної пропозиції на міжбанку з боку експортерів дозволить покупцям активно торгуватися за курсом і не поспішати з покупкою валюти. Іноземці продовжать купувати її невеликими обсягами в моменти максимально низьких котирувань протягом сесії, а спекулянти будуть заробляти в основному у форматі «в дві сторони» і за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів, але без особливих спроб «розігріти» котирування.

Курсовий тренд на торгах у вівторок буде формувати поведінка великих гравців та їхні курсові завдання, а також можливі інтервенції Нацбанку з викупу долара. Котирування НБУ при його виходах на міжбанк залишаться головним орієнтиром для всіх учасників торгів.

Активізуються з купівлі валюти за нашими даними і іноземці, але свої операції вони будуть проводити ближче до обіду і невеликими порціями, щоб не провокувати спекулянтів на збільшення котирувань.

Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту» із спредом між купівлею/продажем по долару в 15-20 копійок і по євро - в 20-25 копійок. Фінансисти при виставленні готівкових котирувань будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку, а також на реальний попит і пропозицію на валюту з боку населення та крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 11 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,48 - 27,75 гривень, євро - коридор 32,15 - 32,68 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,35- 27,80 гривень, євро - коридор 31,90 - 32,80 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,55 і продаж 27,70 -27,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50 -27,60 гривень та продаж 27,64-27,69.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі