Про яку справу йдеться

Раніше Госпсуд Києва задовольнив позов ТОВ «Інноваційна Промислова компанія» (власник 71% акцій Радикал Банку) про стягнення з НБУ 129 млн грн «майнової шкоди».

За заявою позивача, збиток НБУ було завдано в 2015 році прийняттям «неправомірного рішення» про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних.

Раніше в ході судового процесу власник Радикал Банку зазначав, що подібну постанову було визнано протиправним та скасовано судовими рішеннями, у т. ч. рішенням Вищого адмінсуду.

Читайте також: Постанова суду: НБУ повинен заплатити 129,5 мільйона власникам Радикал Банку

Своє клопотання про припинення провадження за цією справою Нацбанк мотивував законом про банки, який був прийнятий парламентом і підписаний президентом у травні і встановив особливий порядок компенсації збитків.

Проте Північний апеляційний госпсуд вирішив, що відповідний закон встановлює «тільки особливості визначення розміру шкоди».

Читайте також: «Антиколомойський» закон в дії: Суд закрив два позови ексакціонерів Приватбанку

Чому банк визнали неплатоспроможним

НБУ в заяві про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних вказував, що за результатами перевірок операційних кас фінустанови і його відділень «було встановлено грубе порушення законодавства в сфері готівкового обігу, що створювало загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку».

Що відомо про банк

  • Радикал Банк пов'язують з родиною біглого президента України Віктора Януковича.
  • 9 липня 2015 року НБУ відніс Радикал Банк до неплатоспроможних, а вже 10-го в банк увійшла тимчасова адміністрація, ФГВФО. Ліквідація банку почалася 9 листопада того ж року.
  • За даними НБУ, ключовим власником банку в момент його ліквідації були віцепрезидент концерну Укрросметал Олександр Шпак і Анрі Веремийченко. Вони контролювали 71% банку через Промислову інноваційну компанію.
  • У червні 2020 року Національний банк програв апеляцію акціонерам Радикал Банку в Північному апеляційному господарському суді та повинен відшкодувати їм 128,9 млн грн.