Що це означає

Законом розширюється функціонал електронного кабінету, спрощується ведення обліку для самозайнятих фізичних осіб, вносяться зміни в окремі норми ПКУ щодо адміністрування податків.

Для ФОП та фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, передбачена можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі – паперовій та/або електронній, зокрема через електронний кабінет. Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначається Мінфіном.

Читайте також: Електронний кабінет і спрощення роботи ФОПів. Рада прийняла закон

Внесені зміни і в процедуру проведення перевірок. На період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

Але окремі його норми, зокрема щодо функціонування електронного кабінету, набирають чинності через три місяці з дня опублікування Закону, а норми про скасування Книг обліку для ФОП почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

Читайте також: Кабмін дозволив ФОПам не вести книгу обліку на карантині

Нагадаємо

  • Закон № 786-ІХ «ПРО внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» Верховна Рада прийняла 14 липня 2020 року.