Коментар Коломойського

«Всі інвестиції в Сполучених Штатах Америки були зроблені з власних коштів, отриманих в 2007-2008 роках за угодою з компанією „Євраз“ і з доходів інших бізнесів, які зберігалися в Приватбанку», — заявив Коломойський і спростував всі інші звинувачення.

Передісторія

6 серпня міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з Приватбанку, а також у використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей у Сполучених Штатах і у всьому світі.

Влада США подала два цивільних позови щодо конфіскації майна в окружний суд Південного округу Флориди. Вони впевнені, що комерційну нерухомість в Луїсвіллі (штат Кентуккі) і Далласі (Техас) Коломойський разом з Геннадієм Боголюбовим придбали з використанням вкрадених у Приватбанку коштів, і вона підлягає конфіскації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркіси причетні до викрадення грошей з Приватбанку — агентство Kroll

ФБР 4 серпня провело обшук в офісі компанії Optima, яка належить Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову і може бути причетна до відмивання виведених грошей з Приватбанку.

Компанія Optima була одним з найбільших власників комерційної нерухомості в Клівленді. Вона контролювала 2,8 млн квадратних метрів нерухомості в центрі міста. За останні кілька років вона продала більшу частину своєї нерухомості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велике журі США розслідує причетність Коломойського до відмивання сотень мільйонів на нерухомості

У травні 2019 року державний Приватбанк подав позов до Канцелярського суду штату Делавер, де, зокрема, заявив, що Optima брала участь у відмиванні виведених грошей з банку. Загальну суму відмитих грошей за 10 років в Приватбанку оцінили в близько $470 млрд.

У квітні 2019 року видання The Daily Beast повідомило, що ФБР почало розслідування проти Ігоря Коломойського. Бізнесмена нібито підозрюють у низці фінансових злочинів, зокрема у відмиванні грошей.

На початку 2020 року стало відомо, що Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США. За інформацією видання BuzzFeed, олігарха підозрюють у відмиванні сотень мільйонів доларів при покупці готелю в Клівленді на 484 номери з видом на озеро і 21-поверховий будинок.