Деталі позову

Влада США подала два цивільних позови про конфіскацію майна в окружний суд Південного округу Флориди. Вона впевнена, що комерційну нерухомість в Луїсвіллі (Кентуккі) і Далласі (Техас) Коломойський разом з Геннадієм Боголюбовим придбали з використанням вкрадених в Приватбанку коштів, і вона підлягає конфіскації.

Як пише The Washigton Post, вони «вкрали у Приватбанку так багато, що НБУ змушений був надати цій установі фінансову допомогу в розмірі $ 5,5 млрд, щоб запобігти економічній кризі в країні».

«Обидва отримали шахрайські позики і кредитні лінії приблизно в 2008-2016 роках», — пише Мін'юст США.

Відомство зазначає: в скаргах стверджується, що частину злочинних доходів відмивали за допомогою безлічі банківських рахунків підставних компаній, в першу чергу в кіпрському відділенні Приватбанку, і лише потім перевели кошти в США.

Читайте також: Суркіси причетні до виведення грошей з Приватбанку — агентство Kroll

Адвокат Коломойського Майкл Салліван пише в електронному листі WP, що той «категорично відкидає твердження, що містяться в скаргах, поданих Мін'юстом США» — вони не є кримінальними звинуваченнями, але аналогічні звинуваченнями в позові, поданому банком в суд штату Делавер.

Передісторія

ФБР 4 серпня провело обшук в офісі компанії Optima, яка належить Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову і може бути причетна до відмивання виведених грошей з Приватбанку.

Компанія Optima була однією з найбільших власників комерційної нерухомості в Клівленді. Вона контролювала 2,8 млн квадратних футів нерухомості в центрі міста. За останні кілька років вона продала більшу частину своєї нерухомості.

Читайте також: Велике журі США розслідує причетність Коломойського до відмивання сотень мільйонів на нерухомості

У травні 2019 року державний Приватбанк подав позов до Канцелярського суду штату Делавер, де, зокрема, заявив, що Optima брала участь у відмиванні виведених грошей з банку. Загальну суму відмитих грошей за 10 років в Приватбанку оцінили в близько $470 млрд.

У квітні 2019 року видання The Daily Beast повідомило, що ФБР почало розслідування проти Ігоря Коломойського. Бізнесмена нібито підозрюють у низці фінансових злочинів, зокрема у відмиванні грошей.

На початку 2020 року стало відомо, що Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США. За інформацією видання BuzzFeed, олігарха підозрюють у відмиванні сотень мільйонів доларів при купівлі готелю в Клівленді на 484 номери з видом на озеро і 21-поверховий будинок.

Нагадаємо

  • Агентство Kroll виявило схему, як колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський разом з бізнесменами Ігорем і Григорієм Суркісами виводили гроші з банку до його націоналізації. Про це повідомляє американська газета Chicago morning star з посиланням на вирізку з розслідування Kroll 2017 року.