З одного боку - сьогодні розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Покупцям треба перерахувати в бюджет близько 10,2 млрд гривень.І хоча значна частина цих коштів - це будуть гроші тих же держбанків від попередніх погашень облігацій - такі гривневі обсяги розрахунків відіб'ються як на поведінці ресурсного, так і опосередковано - валютного ринків.

Не варто також і забувати, що в цей же період проходять і погашення попередніх облігацій і до кінця тижня це буде близько 16 млрд гривень. Тобто в цілому в банківську систему ще «зайде» близько 6 млрд гривень і такий гривневий навіс буде тиснути на курс.

З іншого боку - самі клієнти вже увійшли в звичайний діловий ритм, витратили основну суму відшкодувань ПДВ, виплачених їм державою в кінці липня і компаніям потрібна гривня для фінансування своїх господарських операцій. В першу чергу - для розрахунків з персоналом за минулий місяць, оплати сировини і матеріалів, а також оренди. Тому експортери будуть не тільки активно продавати валютну виручку в цей період, але і торгуватися за курсом.

Відео: Осінь 2020: чи злетить курс долара

Крім цього, активізуються і спекулянти, які зараз постійно заробляють як на стрибках курсу євро на міжнародних майданчиках, так і за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів. Але вони ж і не проти покачати курс протягом дня, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Додатково до цього сьогодні на торги вийдуть і іноземці - частина з купівлею валюти під свої виводи валюти після погашень ОВДП, а частина їх «дочок» - під щомісячні покупки під репатріацію дивідендів. Застосовувати вони стануть стару тактику купівель невеликих лотів протягом всієї сесії, щоб не «підривати» котирування протягом дня.

Ще на торгах ні в понеділок, ні у вівторок не з'являвся Нацбанк. Викуповувати йому було просто нічого. Але при ситуативному перевищенні пропозиції долара над попитом ми не виключаємо сьогодні його появи на міжбанку. Як і завжди - котирування регулятора при проведенні можливих інтервенцій залишаться основним курсовим орієнтиром для учасників торгів.

Опосредованно на настрої учасників валютного ринку вплине і поведінка золота, унція якого впевнено перевищила $ 2000 і на момент написання статті знаходиться на позначці $ 2029. Такі зрушення на ринку золота говорять про продовження істотних валютних коливань на світових ринках, що опосередковано буде відображатися і на курсі євро і долара відносно гривні на нашому міжбанку. Світ увійшов в період серйозної валютної турбулентності, яка як мінімум до середини осені буде лише збільшуватися.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 5 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,65 - 27,90 гривень, євро - коридор 32, 43 - 33,06 гривень. Ми прогнозуємо обсяг операцій на міжбанку в середу у межах $ 205-225 млн при здійсненні до 510-600 угод.

На готівковому ринку курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,45 - 28,00 гривень, євро - коридор 32,25 - 33,10 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,45-27,65 і продаж 27,84 -28,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60 -27,65 гривень та продаж 27,69 -27,80.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram