Вчора ввечері спекулянти на малооб'ємному міжбанку першого робочого дня серпня активно розгойдували долар з грою «на підвищення». Їм це вдалося і котирування на кінець понеділка досягли позначки в 27,84/27,86 гривень. Спроби розгойдувати курс вони продовжать і сьогодні з метою наздогнати котирування до рівнів 27,95 гривень і вище.

Головними покупцями будуть виступати нерезиденти і дочки «іноземних компаній», у яких в першій декаді кожного місяця проходить період покупок валюти під репатріацію дивідендів.

А продавцями — великі експортери, які вже значною мірою витратили відшкодування ПДВ, отримані в кінці липня і тепер потребують гривні для фінансування своєї поточної виробничої діяльності.

Вплине на поведінку учасників ринку і їх тактику на торгах сьогоднішній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, а також майбутні днями значні погашення попередніх випусків гривневих облігацій. Чиновники після консультацій з первинними дилерами не змінили своїх планів і будуть розміщувати облігації на 203, 350 і 567 днів.

Враховуючи майбутні погашення цього тижня на суму близько 16 млрд гривень — у урядовців стоїть завдання активно залучити ресурси в бюджет на сьогоднішньому аукціоні. Основними покупцями паперів будуть держбанки. Значні погашення гривневих облігацій в ці дні в поєднанні з проведенням сьогодні нового аукціону щодо їх розміщення і розрахунків по ньому завтра — будуть активно впливати на ресурсний і частково валютний ринки 4 і 5 серпня.

Тактика роботи спекулянтів сьогодні особливо не зміниться. Вони будуть заробляти за рахунок роботи у форматі «дві сторони», грати на різниці готівкового та безготівкового курсів, а також при найменшій можливості — розгойдувати котирування протягом дня, підлаштовуючись під дії великих покупців і продавців. Додатковим заробітком для них також буде і гра на котируваннях євро, як на міжнародних ринках по парі євро/долар, так і за рахунок коливань курсу євро щодо гривні протягом сесії.

Відео: Осінь 2020: чи злетить курс долара

Нерезиденти продовжать купувати валюту періодично виходячи на торги з невеликими лотами, щоб не порушувати співвідношення попиту і пропозиції і не давати спекулянтам особливо заробляти на розгойдуванні курсу.

При ситуативному перевищенні пропозиції долара над попитом ми не виключаємо сьогодні появи на міжбанку регулятора. Нацбанк у цьому випадку викупить надлишок пропозиції. Якщо ж попит буде вище і надлишку долара на торгах не буде — НБУ намагатиметься в процес не втручатися і дасть ринку самому знаходити компромісний курс. Котирування регулятора при проведенні можливих інтервенцій залишаться основним курсовим орієнтиром для учасників торгів.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 4 серпня будуть знаходитися в межах: долар — коридор 27,75 — 28,00 гривень, євро — коридор 32,49 — 33,07 гривень. Обсяг операцій на торгах ми прогнозуємо у межах $205-225 млн при вчиненні до 600 угод.

На готівковому ринку курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде знаходитися у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,45 — 28,00 гривень, євро — коридор 31,95 — 33,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,45-27,77 і продаж 27,88 -28,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,65 -27,75 гривень і продаж 27,80-27,90.

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram