У першій половині дня — клієнти будуть закривати всі свої операції на кінець місяця, що призведе до максимальної активності на торгах. Після обіду — клієнтські операції вже майже закінчаться, а основними гравцями на ринку залишаться самі банки. Їм треба закривати місячний баланс, фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою і виконувати економічні нормативи Нацбанку на 1-е число.

Необхідність у компаній швидко закрити свої угоди до обіду призведе до дуже активної роботи всіх клієнтів в цей період на валютному ринку з вже не дуже довгою торгівлею за курсом, тому що покупців і продавців буде підтискати час.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Спекулянти попрацюють в форматі «в дві сторони» і будуть заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів, але особливої розкачки курсу саме долара проводити не будуть — їм теж треба закрити свої угоди на звітну дату.

Головним інструментом для активних спекуляцій залишиться евровалюта Як ми і попереджали — валютні ралі по парі євро / долар продовжилися і на негативних даних статистики економіки США — євровалюта стрімко злетіла вище нового порога в 1,18 долара і в даний час активно періодично пробиває поріг в 1,19 і вище. Такі значні стрибки курсу євро дозволять і сьогодні на ньому заробляти спекулянтам, як на світових ринках, так і на українському.

Спрацює і фактор надходжень відшкодувань ПДВ експортерам. Вони продовжать на початку витрачати отриману від держави гривню, і лише потім продавати валютну виручку за максимально високими котируваннями, що психологічно працює проти гривні.

Частково знижує тиск на курс гривні фактор застою в українській економіці, а також період літніх відпусток. Ділова активність залишається низькою, що зменшує перекоси попиту і пропозиції на міжбанку.

Відео: Осінь 2020: чи злетить курс долара

Не особливо будуть активні в останній день місяця і нерезиденти. Це пов'язано як зі збоєм в роботі програмного забезпечення в інформаційній системі, по якій вони працюють з українськими облігаціями, так і за рахунок того ж самого фактора завершення звітного періоду.

Протягом дня при перекосах попиту і пропозиції на міжбанку ми побачимо НБУ з відповідною інтервенцією для згладжування курсових коливань, а обмінники будуть часто змінювати свої цінники по євро залежно від поведінки цієї валюти на світових ринках і відповідно — переоцінці його курсу щодо гривні.

Завершення звітного періоду залишиться головним драйвером для всіх учасників торгів, а курсової тренд протягом дня буде повністю залежати від поведінки і завдань великих гравців, а також цінників можливих інтервенцій Нацбанку.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 31 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,55 — 27,80 гривень, євро — коридор 32,56 — 33,20 гривень. Обсяги операцій за нашими розрахунками складуть до $230 млн при здійсненні 490-630 угод.

На готівковому ринку курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,40- 27,95 гривень, євро — коридор 32, 15 — 33,20 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,45-27,62 і продаж 27,70 -27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,55 -27,63 гривень та продаж 27,68 -27,70.

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram