Які розрахунки провели

«У результаті завершення обміну єврооблігацій, загальна сума єврооблігацій, номінованих у доларах США, з процентною ставкою 7,75% і погашенням в 2021 році в обігу становить $974 100 000, а загальна сума єврооблігацій, номінованих у доларах, з процентною ставкою 7,75% і погашенням в 2022 році в обігу — $1,013 млрд.

Ця транзакція дозволила Україні продовжити середній строк до погашення і сприяла забезпеченню рівномірності графіка погашення державного боргу», — ідеться в повідомленні Мінфіну.

Читайте також: Україна розмістила 12-річні євробонди на $2 мільярди

Інвесторська база всієї транзакції переважно складається з фондів, що управляють активами (81%), хедж-фондів (13%), банків (4%) та пенсійних і страхових фондів (2%).

Що відомо про інвесторів

«Найбільший попит був з боку інвесторів із США, Великобританії і країн ЄС, які придбали велику частину нового випуску і взяли участь в операції з обміну єврооблігацій — їх частки склали 48%, 38% і 13% відповідно.

Сума заявок на придбання цінних паперів і участь в пропозиції обміну на піку досягла $7 млрд від понад 200 інвесторів з усього світу», — повідомили в Мінфіні.

Передісторія

  • 1 липня стало відомо, що Україна розміщує євробонди на $1,75 млрд на 12+ років (березень 2033) за ставкою 7,3%. З них $0,75 млрд повинно піти на викуп старих випусків з погашенням в 2021-22 роки. Таким чином різниця в $1 млрд повинна піти на фінансування дефіциту бюджету.
  • 2 липня Мінфін скасував угоду про розміщення Україною єврооблігацій на $1,75 млрд із погашенням в 2033 році.
  • Глава Мінфіну повідомив, що рішення пов'язане з заявою про відставку голови НБУ Якова Смолія.

Читайте також: Шмигаль: Україна отримає найбільший транш від ЄС. Меморандум підписаний

  • У Мінфіні тоді пояснили, що «надали достатньо часу» міжнародним інвесторам для оцінки впливу відставки голови правління НБУ Смолія на вартість українських цінних паперів.