Наближається кінець місяця і це буде основним мотиватором для усіх учасників торгів. Курсовий тренд протягом дня буде повністю залежати від поведінки і завдань великих гравців. На звітну дату компанії будуть закривати свої валютні та гривневі зобов'язання перед контрагентами, що призведе до зростання статистики торгів.

Додасть активності ринку і отримання вчора експортерами майже 2,9 млрд гривень відшкодувань ПДВ. Вони не встигли особливо позначиться на поведінці клієнтів у вівторок, тому що зайшли у другій половині дня, коли міжбанк вже практично завершив свої основні операції. Але активно зіграють вже сьогодні. Зайде гривня експортерам від держави і у середу. Тому від часу таких надходжень на рахунки компаній буде залежати їхня поведінка на валютному міжбанку.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

«Засвітяться» сьогодні на ринку і нерезиденти, які зацікавилися «низькими» котируваннями долара на торгах у понеділок — вівторок. Вони продовжать плавно виходити з українських гривневих боргових паперів. Іноземці отримують кошти від планових погашень гривневих ОВДП і вичікують відносно низьких рівнів котирувань на міжбанку, щоб подешевше купити валюту.

Крім цього, в середу пройдуть розрахунки за вчорашнім аукціоном Мінфіну України з розміщення ОВДП. Він пройшов досить вдало для чиновників. Вони розмістили облігацій на 10,7 млрд гривень, в тому числі на $ 130,5 млн. Гривневі папери — з прибутковістю від 7,1% до 9,2% річних, валютні — під 3,5% річних. Такі значні обсяги розрахунків відіб'ються як на ресурсному, так і опосередковано — на валютному ринках.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкий євро, а НБУ — низьку облікову ставку

Не дасть нудьгувати учасникам торгів і зовнішній ринок, де крос-курс пари євро / долар продовжує залишатися вище позначки в 1,17 долара з метою поступового зростання до нового рівня в 1,18. Це відбивається на котируваннях євро щодо гривні на українському міжбанку та зберігає за євровалютою статус головного інструменту для спекуляцій як на світових, так і на українському валютних ринках. Зростає в ціні і золото, яке за вчора зросло до $1957 за тройську унцію і періодично було навіть і вище.

При серйозних перекосах попиту і пропозиції по валюті сьогодні на міжбанку — Нацбанку доведеться виходити з інтервенціями для згладжування курсових коливань.

Спекулянти продовжать працювати в середу у форматі «в дві сторони», заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів і на стрибках курсу євро щодо гривні протягом сесії. Але при найменшій можливості намагатимуться «покачати» курс протягом дня, підлаштовуючись під дії великих гравців міжбанку. Тим більше, що потенційний вихід нерезидентів з купівлею валюти, а також необхідність у великих покупців закривати свої валютні контракти на звітну дату — створить їм сьогодні таку можливість.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 29 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27, 62 — 27,90 гривень, євро — коридор 32,31 — 32,86 гривень. За нашими прогнозами обсяги операцій на торгах складуть до $ 240 млн при укладанні до 510-670 угод.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,40 — 27,95 гривень, євро — коридор покупок і продажів 31,70 — 32,85 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,62 і продаж 27,72 -27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60 -27,68 гривень і продаж 27,72 -27,78.

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram