Про що сказав міністр

«Такі питання з Центробанком не обговорюються. Національний банк веде власну монетарну, грошову політику. Його основні цілі відповідно до Конституції та закону – збереження стабільності грошової одиниці, стабільності фінансової системи, цінової стабільності в державі», — сказав Шмигаль.

За його словами, Кабмін не планує у такий спосіб стимулювати розвиток промисловості.

Читайте також: Смолій розповів, що має на увазі під політичним тиском на НБУ

«Природно, нас цікавить розвиток промисловості, нас цікавлять інвестиції в промисловість, але це не предмет для дискусії про додаткову або особливу емісію, це не предмет для того, що курс повинен бути штучно завищений чи занижений. У нас курс регулюється ринком», — додав прем'єр.

Нагадаємо

  • 23 липня 2020 року, в ході візиту до Брюсселя прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що отримання Україною макрофінансової допомоги Євросоюзу у розмірі 1,2 млрд євро жодним чином не вплине на курс долара.
  • 1 липня 2020 року глава Нацбанку Яків Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».

Читайте також: Мітинги, долар по 30 і друкарський верстат. Смолій назвав причину свого відходу

  • За його словами, «на нарадах за участю народних депутатів, Кабміну, прем'єр-міністра і президента, у бік НБУ неодноразово звучали пропозиції «залити економіку грошима», скасувати Базельські принципи, встановити такий курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн/$, тому що такі параметри закладені в бюджеті".