З одного боку — свій внесок зроблять міжнародні події та їхні наслідки. Клієнти і самі фінансисти вже «переварили» новини про потенційне збільшенні витрат США на подолання наслідків коронавируса ще на $ 1 трлн і частково відіграли це вже як на світових майданчиках, так і на українському міжбанку. Євро впевнено закріпився вище 1,17 долара, а золото періодично перевищує поріг в $ 1939 за тройську унцію. І лише вчорашнє просідання долара на українському міжбанку до 27,66 / 27,68 гривень на кінець сесії — не дозволило євро піти до рівнів більше 32,70 гривень і вище на нашому ринку.

Але частина клієнтів, зацікавлених вчорашнім ситуативним зниженням курсу долара — сьогодні може вийти на ринок з купівлею американської валюти, що швидко змінить розклад попиту і пропозиції на торгах і зіграє проти гривні.

З іншого боку — суто місцеві фактори, які сьогодні позначаться на характері торгів та їхньої статистиці. З них мотиваторами для нашого ринку будуть:

1) Основний період відшкодувань ПДВ експортерам. Отримуючи гривню від держави експортери не будуть прагнути активно продавати валюту, що скоротить її пропозицію і традиційно спрацює проти нацвалюти;

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

2) Завершення звітного періоду. Бізнес має закривати свої операції на кінець місяця, що змусить вийти на ринок основну частину клієнтів і активізує обсяги операцій на міжбанку. Особливо — в період з 28 по 30 липня, тому що на останній день місяця великі компанії, як правило, не залишають великі суми угод, а вважають за краще їх проводити раніше за 2-3 дні до кінця звітного періоду;

3) Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Після консультацій з первинними дилерами чиновники залишили до розміщення лише облігації в гривні на 140 та 336 днів, а також доларові — на 309 днів. Нерезиденти активно цікавляться валютними облігаціями, а місцеві покупці (в основному держбанки) — як гривневими, так і доларовими. Якщо розміщення пройде вдало для чиновників — то значні обсяги аукціону позначаться на поведінці ресурсного і опосередковано валютного ринків. «Мінфін» прогнозує розміщення валютних облігацій на суму не менше $ 120-180 млн і не менше, ніж на 1,5-2 млрд — гривневих бумаг.

Валютні ралі по парі євро / долар продовжаться і у вівторок. Євровалюта вже вчора перевищила психологічний поріг в 1,17 долара за євро і продовжує поступово дорожчати на світових ринках з метою в 1,18. Але активний приплив спекулятивного капіталу вже настільки «перегрів» котирування євровалюти, що найближчим часом це може призвести до істотної корекції крос-курсу цієї пари. Все це буде відбиватися і на курсі євро щодо гривні. Євро і сьогодні залишиться головним інструментом спекулятивного заробітку як у світі, так і в Україні.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкий євро, а НБУ — низьку облікову ставку

Наближення закінчення місяця, аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, поведінка і курсові завдання великих гравців — будуть головними драйверами для курсоутворення сьогодні.

НБУ доведеться знову періодично виходити з інтервенціями для згладжування курсових коливань, а його котирування будуть основним орієнтиром для міжбанку. Спекулянти попрацюють сьогодні як в форматі «в дві сторони», так і будуть заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів і на стрибках курсу євро щодо гривні протягом сессії.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 28 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,55 — 27,90 гривень, євро — коридор 32,20 — 32,86 гривень. Обсяги операцій на торгах становитиме близько $ 210 -240 млн доларів при здійсненні до 670 угод.

А курс в обмінниках фінкомпаній та банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,40 — 27,95 гривень, євро — коридор котирувань покупок і продажів 31,90 — 32, 80 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,60 і продаж 27,70 -27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,45 -27,58 гривень і продаж 27,63 -27,70.

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram