Прогноз ICU

«На основі місячних показників ми оцінюємо падіння ВВП у 2 кварталі 2020 року приблизно на 10-11% р/р (порівняно з 10% р/р в нашому прогнозі). Водночас більше ніж на 1 п. п. це падіння забезпечено чинником пізнього початку збору врожаю зернових, що повинно компенсуватися в наступному кварталі», — написав Ніколайчук.

За оцінками групи ICU, які грунтуються на опублікованих минулого тижня даних Держстату, падіння ВВП сповільнилося до 8% у червні завдяки поліпшенню показників промисловості й торгівлі.

За словами глави департаменту, досить швидке відновлення внутрішнього попиту та світової економіки збільшують ймовірність кращого результату ВВП за підсумками року в порівнянні з червневим прогнозом (-6,7%).

Читайте також: Марченко: «У 4 кварталі вже будуть помітні серйозні показники відновлення економіки»

«Опубліковані службою статистики з торгівлі, транспорту і промисловості в червні підтвердили наші очікування щодо продовження відновлення економічної активності відповідн до ослаблення карантину та соціального дистанціювання», — зазначив Ніколайчук.

Макропрогноз НБУ

Згідно з оновленим макропрогнозу НБУ, у другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом ряду факторів як зовнішнього, так і внутрішнього походження.

Також Національний банк переглянув прогноз падіння реального ВВП в 2020 році, обумовленого коронакризисом, з 5% до 6%. Зазначається, що найглибше падіння залишилося позаду – у другому кварталі.

Що думають українці

Раніше «Мінфін» публікував результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 15-20 липня.

Більше 60% опитаних українців вважають, що економічне становище в Україні погіршилося за останні пів року. Чверть вважають, що воно не змінилося, і тільки 8% відзначили поліпшення.