Що це значить

Режим польотів за принципом «відкритого неба» між Італією і Україною ініціювала ще в 2015 році Державіаслужба України. Він почав діяти в 2016 році. Влада могла допустити на будь-який маршрут будь-яку авіакомпанію.

Проте 31 січня 2020 року авіаційні власті Італії повідомили Україні, що українські авіакомпанії отримали забагато прав на маршрути. Це означало, по суті, «червоне світло» на видачу нових дозволів на авіалінії.

Наголошується, що Італія хоче розвивати місцевий авіаційний ринок і отримувати податки в місцевий бюджет. Це можливо, коли польоти виконує авіакомпанія, що базується в Італії і наймає місцевий персонал.

Читайте також: ЄС оновив «зелений» список. Україні поки не дозволений в'їзд

Раніше таку роль виконував лоукост Ernest Airlines, але призупинив польоти в січні 2020 року. Його маршрути одразу спробувала підхопити SkyUp, однак зіткнулася з перешкодами.

У березні 2020 року ENAC видав права на 11 маршрутів з Італії в Україну ірландському лоукосту Ryanair, який має бази в країні і наймає місцевий персонал. Пізніше авіакомпанія анонсувала ще шість маршрутів, збільшивши їхню загальну кількість до 17.

Читайте також: Де влітку відпочивають українці. Список популярних напрямків з Google-запитів

«Тепер, услід за відкриттям бази Wizz Air і працевлаштуванням місцевого персоналу в Мілані угорський лоукост отримав зелене світло від італійської влади на запуск 17 маршрутів в Україні», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо

  • В'їзд в ЄС зараз залишається закритим для громадян України, крім окремих категорій громадян. Купівля квитка на рейс не гарантує дозволу на перетин кордону.
  • «Зелений» список країн в ЄС переглядають кожні два тижні.