Чому не варто скупляти долари

«Вважаю, що не варто скуповувати зараз долари. Не тому, що населення створює попит на валюту. Фундаментальних причин немає», — сказав Устенко.

«28,5 млрд золотовалютних резервів зараз, найближчим часом має зайти порядку $2,5 млрд, резерви будуть на рівні, що перевищує $30 млрд, це історичний максимум, починаючи з 2012 року», — сказав радник президента.

Читайте також: Глава НБУ пояснив, чому нацбанк не виходив з інтервенціями на міжбанк

На скільки подорожчав долар за тиждень

Нагадаємо, весь тиждень валютний ринок лихоманило. Тільки з вечора четверга котирування долара знехотя почали просідати. Але в п'ятницю, після короткого періоду зміцнення гривні, долар знову пішов вгору.

У цілому за 20-24 липня долар на міжбанку подорожчав з 27,48/27,51 до 27,84/27,87 гривень. В обмінниках до вечора п'ятниці його продавали по 27,85 — 27,90 гривень. Котирування євровалюти також істотно зросли: до 32,33/32,36 гривень на міжбанку і до 32,10-32,20 гривень при продажу готівкового євро.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкого євро, а НБУ — низьку облікову ставку (відео)

Що впливало на курс

До чинників, які істотно дестабілізували ситуацію з курсом долара і євро можна віднести:

  • активні інформаційні «вкидання» народних депутатів і чиновників про необхідність швидкої девальвації гривні до мети в 30 грн/$;
  • пертурбації в керівництві Нацбанку;
  • валютні ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках;
  • спекулятивні атаки на гривню як за рахунок покупок валюти місцевими великими гравцями і нерезидентами на торгах, так і за рахунок розкручування ажіотажу серед населення.

Раніше повідомлялося

  • Національний банк у період з 20 по 24 липня продав на міжбанківському валютному ринку $347,8 млн грн для згладжування надмірних курсових коливань. Про це зазначається в даних НБУ.