«У разі реалізації озвучених планів відчутно зросте максимальна величина бази нарахування єдиного соціального внеску. При цьому, найбільш відчутний удар буде завдано саме по сумлінним платникам податків, які відкрито виплачують заробітну плату своїм працівникам», — підкреслили в ЄБА.

В асоціації побоюються, що зростання податкового навантаження на оплату праці в період економічної кризи збільшить зростання сектора «тіньових» заробітних плат.

Читайте також: Як змінилися заробітні плати в українських компаніях — дослідження

Це створює неконкурентні умови для сумлінних платників податків, які будуть програвати тим підприємцям, які ухиляються від виплати офіційної зарплати.

«Можна очікувати зменшення офіційної зайнятості, скорочення витрат на оплату праці і, зрештою, скорочення бюджетних доходів», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Шмигаль розповів, якого ефекту очікують від підвищення «мінімалки»

Нагадаємо

  • Кабмін пропонує підвищити мінімальну зарплату до 5000 грн з 1 вересня 2020 року, з 1 січня 2021 року — до 6000 грн, з 1 липня 2021 року — до 6500 грн.

  • Станом на липень 2020 року мінімальна заробітна плата становить 4 723 грн в місячному розмірі 28,31 грн в погодинному розмірі.

  • З 1 липня зріс прожитковий мінімум: тепер на одну людину в місяць він становить 2118 грн.