Реакція інвесторів на призначення

«Інвестори виступили з гучним схваленням нового глави центрального банку України, ставши в чергу, щоб купити облігації під час першого продажу боргу країни після того, як колишній глава раптово звільнився три тижні тому», — йдеться в статті Financial Times.

Як зазначає видання, всього через тиждень після призначення Шевченка головою НБУ, Міністерство фінансів України розмістило євробонди на 2 мільярди доларів, і пропозиція перевищила 6 мільярдів.

Читайте також: Україна викупить частину євробондів 2021-2022 років за рахунок євробондів-2033

Що говорять інвестори про облікову ставку

Проте, зазначає видання, рішення НБУ зберегти облікову ставку на рівні 6% здивувало ринки.

«Він дав нам зрозуміти, що це звичайний бізнес, і цілі політики центрального банку не зміняться», — зазначив Річард Хаус, начальник відділу боргових паперів країн, що розвиваються, в Allianz Global Investors.

Читайте також: Шевченко назвав чотири пріоритети в роботі Нацбанку

На думку менеджера з питань боргового портфеля на ринках, що розвиваються, в Aberdeen Standard Investments Віктора Шабо, це стало обнадійливою ознакою того, що новий глава Нацбанку буде протистояти закликів пом'якшити монетарну політику швидше, ніж це необхідно.

Читайте також: Нацбанк збереже низьку облікову ставку як мінімум до кінця року

Він також зазначив, що якби НБУ почав знижувати ставку більш агресивно, інфляція «могла б викликати занепокоєння».

Нагадаємо

  • 23 липня Україна розмістила 12-річні євробонди у доларах. Порівняно з першою спробою розміщення, ставка знизилась з 7,3% до 7,25%, а сума зросла з $1,75 млрд до $2 млрд.
  • Напередодні, 16 липня, Рада призначила на посаду голови Нацбанку голови правління Укргазбанку Кирила Шевченка. За проголосували 332 депутати.