Ось основні:

1) Облікова ставка НБУ збережена на рівні 6% річних. Виступ нового глави Нацбанку Кирила Шевченко під час оголошення результатів засідання монетарного комітету регулятора і таке рішення Нацбанку — буде впливати безпосередньо на ресурсний ринок і дає певні вводні фінансистам в частині поведінки НБУ найближчим часом. Визначеність у стратегії регулятора — опосередковано зніме частину напруги і на валютному ринку.

2) 23 липня чиновники підписали меморандум і кредитну угоду з Єврокомісією на 1,2 млрд євро. Це збільшить резерви країни і позитивно відіб'ється на фінансовому стані держави, особливо в період майбутніх значних виплат за зовнішніми боргами восени цього року;

3) Україна розмістила 12-річні євробонди з погашенням в березні 2033 року на суму $ 2 млрд під 7,25% річних. Охочих купити ці папери було значно більше, чим був обсяг їх пропозиції. Це також дозволяє чиновникам розраховувати в перспективі і на нові випуски аналогічних зобов'язань. Подібне — позитивний фактор для гривні, тому що зростання ЗВР і довгостроковість цих позик дозволять країні перегрупувати фінансові ресурси і частково знизити боргове навантаження на бюджет у 2020-2022 роках.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Расслаблятися на цих новинах не варто, тому що поточна ситуація на валютному ринку продовжує залишатися напруженою — але певну підтримку гривні вони дають.

Крім цих новин, на поведінку міжбанку сьогодні вплинуть:

1) Фактор закінчення тижня — зазвичай це призводить до зниження ділової активності частини клієнтів і в даний час також грає на підтримку гривні;

2) Проведені вже декілька днів поспіль інтервенції Нацбанку за рахунок яких регулятор частково зняв зайвий попит на валюту на міжбанку. Учасники ринку розуміють, що НБУ і сьогодні в разі необхідності може вийти на торги з продажем долара і цим утримувати необхідний йому граничний рівень котирувань;

3) Поведінка готівкового ринку, де на вечір четверга намітилася деяка стабілізація ситуації, що також надає підтримку нацвалюті;

4) Продовження ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках, що відіб'ється на курсі євро щодо гривні. Вже вчора періодично євро пробивав поріг в 1,16 долара і в даний час пішов вище. Тому курс євровалюти щодо гривні поки впевнено і закріпився вище позначки у 32 гривні;

5) Поведінка спекулянтів і нерезидентів. Спроби спекулятивних атак на гривню продовжаться і в п'ятницю, але в основному сьогодні спекулянти будуть заробляти у форматі «в дві сторони» і за рахунок різниці між курсами готівкового та безготівкового ринків. А ось сильно розгойдувати курс вони зможуть тільки в разі активізації великих місцевих гравців, що малоймовірно перед вихідними.

Нерезиденти продовжать поступово виходити з гривневих ОВДП, але без активного тиску на гривню і невеликими траншами покупок валюти, щоб «не підривати» котирування;

6) Початок періоду виплат основних сум ПДВ експортерам. Це зазвичай знижує їхню зацікавленість у продажу валютної виручки і працює проти гривні на міжбанку. Але з огляду на той факт, що такі надходження приходять експортерам від держави в основному у другій половині дня — сьогоднішні їм заходи гривні зіграють вже швидше за все лише у понеділок.

Експортери, як і раніше — не будуть поспішати продавати всю валютну виручку, а будуть це робити частинами — в моменти максимальних котирувань під час сесії.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкий євро, а НБУ — низьку облікову ставку

При перекосі попиту і пропозиції на торгах — Нацбанк знову вийде на ринок, щоб згладжувати курсові коливання. В цьому випадку, його цінники інтервенцій будуть головним курсовим орієнтиром для учасників торгів.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 24 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,60 — 27,95 гривень, євро — коридор 31,93 — 32,50 гривень. Обсяг операцій на п'ятничному міжбанку за нашими розрахунками буде перебувати у межах $ 170-205 млн при здійсненні до 500 угод.

Готівковий ринок сьогодні буде орієнтуватися тільки на ситуацію на торгах без спроб додаткової гри «на підвищення» і стане змінювати свої курси протягом дня по долару і по євро залежно від міжбанківського тренда.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,55 — 28,10 гривень євро — коридор котирувань покупок і продажів 31,65 -32,65 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,60-27,75 і продаж 27,85 -28,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70 -27,80 гривень та продаж 27, 85-28,00.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram