Що наразі впливає на показник інфляції

Інфляція наразі продовжує поступово прискорюватися, хоча й перебуває нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. У червні вона збільшилася до 2,4% і, за оцінками Нацбанку, продовжила прискорюватися і в липні.

Головним чинником підвищення інфляції стало подорожчання окремих сирих продуктів харчування через несприятливі погодні умови. Також погіршилися й інфляційні очікування бізнесу та населення.

Читайте також: Нацбанк залишив незмінною облікову ставку

Водночас інфляцію гальмували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси.

Прогноз інфляції

За прогнозо НБУ, інфляція помірно зростатиме й надалі цього року повернеться в цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п.

У другому півріччі 2020 року інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки чинників як зовнішнього, так і внутрішнього походження. П

Протягом 2021-2022 року інфляція продовжить перебувати в межах цільового діапазону.

Читайте також: Зміна монетарної політики та збільшення темпів емісії прискорять інфляцію — аналітики

Прогноз відновлення економіки після кризи

Національний банк переглянув прогноз падіння реального ВВП у 2020 році, зумовленого коронакризою, з 5% до 6%. Зазначається, що найглибше падіння залишилося позаду – у другому кварталі.

У другому півріччі 2020 року економіка розпочала відновлення. Пом’якшення карантинних обмежень сприяє пожвавленню ділової активності. До повноцінної роботи вже повернулися більшість підприємств найбільш постраждалого під час коронакризи сектору послуг. Ситуація на ринку праці хоч і залишається гіршою за докризову, втім демонструє ознаки стабілізації.

Читайте також: Марченко: «У 4 кварталі вже будуть помітні серйозні показники відновлення економіки»

Утім, темпи відновлення економіки будуть стримуватися все ще пригніченим споживчим та інвестиційним попитом.

Повільний вихід із кризи інших країн, зокрема й торговельних партнерів України, також обмежує можливості пришвидшення відновлення економіки. 

Читайте також: МВФ заклав у прогнози по Україні середньорічний курс 30 грн/$

У НБУ прогнозують, що за підсумками 2020 року українська економіка впаде на 6% у 2020 році, однак у наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

У 2021-2022 роках українська економіка зростатиме завдяки монетарним та фіскальним стимулам та посиленню зовнішнього попиту. Головним драйвером економічного зростання буде приватне споживання.

Нагадаємо

  • Падіння економіки України за підсумками п'яти місяців цього року прискорилося до 5,9% з 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз падіння економіки України в 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні.