При цьому, якщо раніше власники обмінників тільки підлаштовувалися під те, що відбувається на торгах і виставляли свої цінники практично аналогічно міжбанківських котирувань, то вже вчора вони працювали і «з випередженням», підвищуючи котирування протягом дня.

Продовжив зміцнюватися і євро, який після рішень фінансового керівництва країн ЄС про розподіл фонду по відновленню економіки після коронавируса на 750 млрд євро — впритул наблизився до рівня в 1,16 долара. Це негайно позначилося на українському валютному ринку і курс євровалюти впевнено перевалив через відмітку в 32 гривні та пішов вище.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

У четвер спекулятивні атаки на гривню посиляться. Нерезиденти продовжують виходити з гривневих ОВДП, що створює додатковий тиск на гривню, а спекулянти користуються підвищеним попитом на валюту і максимально задирають котирування на торгах, що швидко відбивається і на готівковому ринку.

Експортери не поспішатимуть продавати всю валютну виручку, а будуть це робити частинами — в моменти максимального зростання котирувань.

Це все створює тиск на гривню і єдиним стримуючим фактором зараз залишаються інтервенції Нацбанку по продажу долара, щоб збити ажіотаж. Регулятору і сьогодні доведеться активно бути присутнім на ринку, щоб згладжувати валютні коливання.

Наближення періоду основних виплат відшкодувань ПДВ експортерам також не стимулює їх активність з продажу валюти, тому що багато компаній намагаються дотягнути до цього періоду без особливих розпродажів своєї валютної виручки на фоні зростання котирувань міжбанку. Їхня логіка проста — завтра буде дорожче, тому поки покриваємо свої поточні витрати в гривні лише продаючи валюту по-мінімуму.

Сьогодні Нацбанк повинен оприлюднити своє рішення щодо облікової ставці, що активно впливає на поведінку ресурсного і опосередковано — валютного ринків. За прогнозами «Мінфіну» керівництво НБУ продовжить її зниження з діючих зараз 6% до 5,5% -5% річних як мінімум.

Ринок четверга залишиться дуже залежним від:
1) курсових завдань і поведінки великих місцевих компаній;
2) дій спекулянтів;
3) активності по скупці валюти нерезидентами;
4) інтервенцій НБУ з продажу долара.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкий євро, а НБУ — низьку облікову ставку (відео)

Цінники інтервенцій Нацбанку будуть головним курсовим орієнтиром для учасників торгів. З самого ранку четверга Нацбанк вже з'явився на ринку і продавав долар по 27,90 гривень.

Спекулянти продовжать працювати у форматі «в дві сторони», заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів по долару і євро, а також активно грати «на підвищення».

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 23 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,75 — 28,15 гривень, євро — коридор 32,02 — 32,71 гривень. За нашими розрахунками обсяг операцій на міжбанку складе близько $ 180 млн- $ 250 млн при здійсненні до 640-760 угод.

На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро / долар продовжаться, але після значного зростання євро за останні дні — найближчим часом ми очікуємо певну корекцію крос-курсу пари євро / долар. І крос-курс цих валют буде перебувати у коридорі від 1,1510 до 1,1620 долара за євро. Поведінка євро на міжнародних майданчиках істотно вплине і на курс євровалюти щодо гривні на українському валютному ринку.

Через зростання курсової нестабільності на міжбанку — готівковий ринок сьогодні продовжить спроби гри «на підвищення» з частою зміною цінників обмінників протягом дня по долару і по євро.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах:

Долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,65 — 28,25 гривень,

євро — коридор котирувань покупок і продажів 31,60 — 32,55 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку :

Курс долара в банках: прийом 27,65-27,85 і продаж 27,95 -28,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,80 -28,00 гривень і продаж 28,05-28,15.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram