Котирування міжбанку знову збільшувалися як за рахунок дій нерезидентів і спекулянтів, так і завдяки притримуванню валюти експортерами. Враховуючи зростання попиту і курсу — експортери не поспішають продавати валютну виручку, чим підіграють спекулянтам. Крім цього — попереду період виплат відшкодувань ПДВ і багато компаній намагаються дотягнути до цього періоду лише продаючи валюту по-мінімуму.

В цілому, за вівторок долар незважаючи на інтервенції НБУ зріс з 27,69 / 27,72 до 27,745 / 27,77.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

У середу девальваційні настрої по гривні на міжбанку збережуться, а спекулянти продовжать грати на страхах іноземців, які активно виходять з українських облігацій і створюють цими діями додатковий тиск на гривню. Зростання котирувань «подобається» експортерам і вони сьогодні продовжать притримувати валюту до пікових значень курсу протягом сесії і лише потім продавати основні обсяги.
З позитивного для гривні можна відзначити досить хороші результати аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП.

Було продано паперів на суму 11,5 млрд гривень, з яких на 6,8 млрд — гривневих облігацій з прибутковістю від 7,74% до 10,25% річних і на $ 171,4 млн із прибутковістю 3,39%. Основними покупцями гривневих паперів знову були вітчизняні банки, а ось по валютним — були помічені як місцеві гравці, так і іноземці. Судячи з усього покупці облігацій «ставлять» на зниження облікової ставки Нацбанку в найближчі дні і намагаються зафіксувати діючу прибутковість наперед.

Загальна ситуація на міжбанку сьогодні для гривні не зміниться. На курс сьогодні продовжать тиснути з одного боку — нерезиденти, які досить активно виходять з українських гривневих ОВДП і виводять валюту, а з іншого — спекулятивні атаки на нацвалюту під розмови про девальвацію гривні для латання дірок в бюджеті, що активно підтримується і експортним лобі.

За прогнозами «Мінфіну» — керівництво НБУ продовжить здешевлювати собівартість ресурсів для банків і швидше за все знизить облікову ставку до 5,0% -5,5% річних вже на цьому тижні.

Відео: Новий голова НБУ. Що буде з інфляцією і курсом гривні

Спекулянти будуть працювати у форматі «в дві сторони» та заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів по долару і євро. Тим більше, що крос-курс євро долар вчора пробив психологічний поріг в 1,15 долара за евро. Раскачка міжбанку з грою «на підвищення» на фоні розмов про девальвацію гривні — лише посилиться.

Нацбанку доведеться знову часто втручатися в ситуацію на торгах в середу, щоб збити ажіотаж на торгах.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 22 липня будуть знаходитися у межах:

Долар — коридор 27,65 — 27,90 гривень.
Євро — коридор 31,76 — 32,21 гривень.

На міжнародному ринку стрибки по парі євро / долар продовжаться. І крос-курс цих валют буде перебувати у коридорі від 1,1480 до 1,1550 долара за євро, що істотно вплине на курс євро щодо гривні і на нашому ринку.

На момент виходу статті — НБУ вже з самого ранку виходив на торги і продав близько $ 100 млн по 27,77 гривень, а тепер продає і по 27,80 гривень.

Готівковий ринок сьогодні буде працювати не тільки з оглядкою на поведінку міжбанку, але і продовжить свою гру «на підвищення» з частою зміною цінників обмінників протягом дня по долару і по євро.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах:

Долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,60 — 28,20 гривень
Євро — коридор котирувань покупок і продажів 31,30 — 32,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,50-27,80 і продаж 27,95 -28,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,75 -27,90 гривень та продаж 27,94-28,20.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» вTelegram