Як зазначив Петрашко, він підтримує політику гнучкого обмінного курсу, яку проводив НБУ.

«Просто вважаю, що курс використовувався для маніпуляцій. Ми розуміємо, що в минулому році зміцнення курсу до 23,5 грн/$, по суті, заклало падіння нашої промисловості і ВВП», — говорив він.

На його думку, в 2019 році НБУ недостатньо викуповував валюту і поповнював резерви, дозволяючи гривні зміцнюватися.

Читайте також: Гривня може зміцнитися на заяви нового глави НБУ — аналітики

«Адже коли курс коливається з 28,5 і йде в 23 грн/$, то ми розуміємо, які катастрофічні наслідки це має для нашої експортно-орієнтованої промисловості», — сказав він.

За його словами, коливання курсу вивели маржу з продуктивного сектора в непродуктивну.

«Дохідність за ОВДП у той час зашкалювала і доходила до 30%, при відсутності будь-якого ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші з допомогою курсу у промисловців, аграріїв, без будь-яких підстав, не поповнили резерви, коли могли поповнити», — розповів міністр.

На його думку, падіння ВВП заклав не уряд Олексія Гончарука.

Відео: Новий глава НБУ. Що буде з інфляцією і курсом гривні

«Я вважаю, заклав Національний банк нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням в 4-му кварталі грошей з реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори», — сказав він.

Крім того, він переконаний, що НБУ тримав надто високу облікову ставку для того, що б певні структури займалися спекуляціями.

«Ми розуміємо — для спекуляцій на ринку ОВДП і подібних речей… З боку структур, які дуже тісно працювали з Національним банком, це всім відомо», — сказав він.

Читайте також: Девальвація гривні найближчим часом: міфи і реальність

Нагадаємо

НБУ протягом 2019 року купив на міжбанку валюти на $ 8,40 млрд і продав на $ 0,5 млрд. За 2019 рік чиста купівля валюти Нацбанком склала $ 7,9 млрд.