У Goldman вважають, що 23 липня правління Національного банку України може знизити облікову на 1 п.п. — до 5% річних.

«З огляду на масштаби економічного шоку і слабку динаміку інфляції, ми вважаємо, що агресивне пом’якшення виправдано. Оскільки ми також прогнозуємо, що інфляція залишиться відносно низькою в цьому році (в середньому 3,3% в 2020 році), ми вважаємо, що НБУ забезпечить подальші скорочення, — йдеться в звіті інвестбанку. — Ми очікуємо, що НБУ скоротить облікову ставку до 5% до кінця третього кварталу».

Читайте також: Банкіри вважають, що Нацбанк знизить облікову ставку максимум до 5%

У Deutsche Bank вважають, що НБУ знизить облікову ставку до 5,5% з подальшим її підвищенням у 2021 до 7%.

«Період різкого зниження облікової ставки завершився. реальна ставка (за вирахуванням інфляції) була однією з найбільших у світі — 6,2% до зниження і 4,2% — після зниження. Але все ще є ресурс до зниження. Ми бачимо 5,5% на кінець року і очікуємо поступового прискорення темпів зростання цін — до верхнього діапазону, який НБУ поставив собі як цільовий. А в 2 квітня 2021 вже можливий початок циклу підвищення ставки», — прокоментував фінансовий аналітик інвестгрупи ICU Михайло Демків.

Читайте також: Петрашко: Потрібно далі знижувати облікову ставку

Новий глава центробанку Кирило Шевченко вважає, що НБУ слід продовжити політику зниження облікової ставки, яка на даному етапі знаходиться на рівні 6% річних.

«НБУ повинен зберігати політику зниження облікової ставки, яка в підсумку призведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача, кінцевого бенефіціара, позичальників банків», — сказав Шевченко в ході його представлення на посаді глави НБУ президентом Володимиром Зеленським у понеділок.

Читайте також: Зміна монетарної політики і зростання темпів емісії прискорять інфляцію — аналітики

Раніше повідомлялося

  • Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних з 12 червня 2020 року. Це найнижчий рівень облікової ставки за всю історію незалежної України.
  • Аналітики агентства J. P. Morgan у зв'язку з відставкою глави НБУ Якова Смолія переглянули прогноз про зниження облікової ставки НБУ в 3 кварталі 2020 року. Раніше аналітики прогнозували зниження до 5%, тепер припускають, що вона збережеться на рівні 6%.
  • У червні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 2,4% (з 1,7% у травні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.
  • У травні 2020 року споживчі ціни порівняно з квітнем зросли на 0,3%, в річному вимірі (до травня 2019 року) інфляція сповільнилася до 1,7%.