Нацбанк поки ніяк себе не проявив на валютному ринку з інтервенціями, щоб «згладити» волатильність курсів. Значить, те, що відбувається з гривнею з-під контролю не виходить і реалізується в певних інтересах. Волатильність була б ще вищою, якби у населення на руках був великий обсяг вільної готівки. Але його немає, тому всі «гойдалки» виникають за рахунок експортерів і імпортерів.

Якщо курс долара США закріпиться вище 27,50 грн, у грінбека з'являться шанси на прохід до 27,75-28,00 грн. Це додатково посилить ринкові страхи і посилить біржовий ажіотаж. Він помітно ослабне, коли бізнес та інвестори зрозуміють, що і як збирається робити далі НБУ. Але регулятор обмежився досить стандартними коментарями, а тому біржові «гойдалки» продовжують розгойдуватися з усе більшою амплітудою.

Поведінка євровалюти теж досить активна, короткостроково курс євро може закріпитися в межах 31,05-31,35 грн.

Що буде далі? Спершу хтось повинен прибрати з ринку зайву нервозність. Як тільки інвестори «отримають на руки» докладний «розклад» з монетарної політики і цільових показників, долар скоректується в область 27-27,10 грн. На це може знадобитися близько тижня.