Які кроки планують втілити

За словами Шевченка, сьогодні одним з основних драйверів росту кредитного портфеля є споживче кредитування, яке для банків достатньо легкий інструмент, але не створює позитивного ефекту для економіки й населення.

Новий очільник розповів, як Нацбанк сприятиме розвитку кредитування реального сектору.

За його словами, НБУ має допомогти збалансувати портфелі банків. З одного боку, необхідно посилити роботу зі зниження частки проблемних кредитів у банківській системі та покращити якість кредитних портфелів банків. З іншого боку – обмежити використання довгострокових цінних паперів, які банки купують, використовуючи вільну ліквідність, замість кредитування підприємств.

Читайте також: Як новий голова НБУ поміняє кадровий склад центробанку

Водночас, на думку Шевченка, НБУ має продовжувати політику зниження облікової ставки, яка зрештою призведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача, для кінцевого бенефіціара – позичальників банків.

Читайте також: Петрашко: Потрібно далі знижувати облікову ставку

«Ми можемо зробити дуже багато для того, щоб у цей непростий період коронакризи знизити тиск на банки. Наприклад, необхідно переглянути питання ефективності кредитних канікул. Адже в умовах збільшення неплатежів за кредитами в банків зв’язані руки в частині більш активної видачі доступних кредитів», — додав Шевченко.

Нагадаємо

  • Раніше Шевченко заявив, що частина змін, які може зробити НБУ, – полегшити пруденційні вимоги до позичальників, які працюють в реальному секторі економіки.
  • На його думку, реалізація такої політики дозволить підтримати підприємства і створить передумови для нарощення прибутків банків. Треба зробити все можливе для того, щоб Національний банк брав активну участь у наповненні економіки кредитними ресурсами.