Що це дає банкам

Гарантуючи для банків-партнерів єдиний курс конвертації при авторизації та кліринг розрахунків, Mastercard, разом з тим, не впливає на фінансові взаємовідносини банку-емітента картки та власника картки, тому банки мають право визначати власні умови на обслуговування своїх клієнтів, у тому числі за операціями, які вимагають конвертації валюти.

Умови здійснення таких операцій регулюються договором на обслуговування карткового рахунку, укладеним між банком, що випустив карту, і держателем картки.

Як будуть проводити конвертацію

Якщо раніше при проведенні авторизації платежу (під час здійснення розрахунку) та клірингу (під час міжбанківського розрахунку) застосовувалися різні курси конвертації валют – на момент проведення авторизації та клірингу відповідно – то, згідно з новими правилами, в подальшому буде застосовуватися єдиний курс конвертації: для проведення клірингу платежу курс буде таким же, як і при авторизації платежу.

Кому вигідно

Як пише видання, нові правила вигідні клієнтам, які картою в доларах або євро оплачують покупки за кордоном в іншій валюті – вони отримують можливість подивитися курс конвертації платіжної системи та оцінити розмір своїх витрат.

Нові правила Mastercard вигідні в першу чергу, мандрівникам, які розплачуються доларовю або євровою карткою в країнах з валютою, схильною до сильної волатильності, в тому числі в ПАР, Індонезії, В'єтнамі, Туреччині.

Нагадаємо

З 11 серпня 2020 року компанія Mastercard вводить зміни у своїх правилах щодо курсів конвертації валют для безготівкових операцій, що потребують конвертації.