Що кажуть експерти

Згідно із оглядом, інфляція в першому півріччі 2020 року виявилася трохи нижче за
прогнозовані значення, склавши в середньому 2,6% в першому кварталі (прогноз НБУ: 2,3%) і 2,1% у другому (4,8%). Середня інфляція за третій квартал може бути трохи нижчою за прогнозовану (5,3%), але в четвертому кварталі очікується на її прискорення.

Що відбувається з цінами

Як зазначають експерти, на даний момент інфляція продовжує залишатися нижче цільового коридору НБУ  «5%+/-1пп» і в червні склала +2,4% (+1,7% у травні), базова інфляція залишилася на попередньому рівні в 3%.

Відео: Новий голова НБУ. Що буде з інфляцією і курсом гривні 

Ціни на сирі продукти харчування рухалися різноспрямовано — ціни на фрукти зросли на 8%, але ціни на овочі впали на 5%.

Відзначається також триваюче падіння цін на одяг і взуття -2,8%, а також побутові прилади -0,2%.

За оцінками експертів, дефляційний ефект в цих категоріях товарів вичерпається в найближчі місяці через зниження ефекту переносу курсу гривні.

Підвищення цін на паливо і залізничні перевезення збільшило транспортні витрати на 1,2%.

Падіння PPI сповільнилося до 4,6% в червні (-5,1% в травні).

Основним фактором негативного значення індексу продовжує залишатися
ціни на енерготовари та метали.

Читайте також: Інфляція в червні сповільнилася до 0,2% — Держстат

Поступове відновлення економічної активності в Україні та світі призводить до відновлення зростання цін на деякі товари промислового виробництва.

Якою буде інфляція. Прогноз

За оцінками експертів,  інфляція буде прискорюватися протягом другої
половини року.

«Існує ризик більшого, ніж прогнозний, прискорення інфляції восени в результаті зміни монетарної політики НБУ і збільшення темпів емісії», — йдеться в огляді.

Інфляційний прогноз НБУ і Кабміну

Раніше Нацбанк заявив, що інфляція помірно прискориться і на кінець 2020 року складе 6%. Тобто залишиться в межах цільового діапазону.

У першому кварталі 2021 року, за прогнозом НБУ, інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону, але потім сповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де і буде залишатися надалі.

Кабмін погіршив прогноз по інфляції, зарплаті і зростанню ВВП у раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік. Згідно з прогнозом, інфляція на кінець року (грудень до грудня) складе 11,6% (раніше 5,6%).