Таку заяву зробив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи з лекцією, приуроченою до річниці з дня народження колишнього президента ПАР Нельсона Мандели, передає Уніан.

За словами лідера ООН, міжнародне співтовариство повинне усунути причини виникнення нерівності на планеті, перш ніж нерівність зруйнує світову економіку і призведе до остаточного розшарування суспільства.

Читайте також: 60 мільйонів людей можуть виявитися в крайній бідності через пандемію — СБ

На думку генсека, високий рівень фінансового розшарування у світі породжує економічну нестабільність, корупцію, фінансові кризи, зростання злочинності, призводить до погіршення фізичного і психічного здоров'я людей.

Згідно з даними, які Антоніу Гутерріш навів у своїй промові, в період з 1980 по 2016 рік на один відсоток найбагатших людей світу припадало 27 відсотків загального сукупного зростання доходів.

Читайте також: Зеленський: $250 — це маленька зарплата, але не бідність

Більше половини 20-річних людей в країнах з високим рівнем людського розвитку зараз мають вищу освіту, тоді як у країнах з низьким рівнем розвитку людського потенціалу цей показник становить лише три відсотки.

Читайте також: Як закінчити «день бабака». У кому чи в чому причина бідності українців

При цьому глава ООН наголосив, що якість життя людей сьогодні також залежить від статі, етнічного походження, раси, наявність інвалідності та багатьох інших аспектів. Життя мільйонів людей на планеті багато в чому визначається чинниками, які виникають безпосередньо у момент їх народження.