Діюче правління Нацбанку розвернуло PR-кампанію, спрямовану на збереження кадрового складу регулятора. Це нікого не дивує, хоча в цілому фінансисти реагують на неї з іронією. Адже всі пам'ятають масові звільнення в НБУ, які влаштовувала Валерія Гонтарєва, коли 6 років тому заводила свою команду в Національний банк.

Читайте також: Чого чекають від Кирила Шевченка на фінансовому ринку

Від Кирила Шевченка не чекають скандальних відставок. Адже, щоб зберегти хороші відносини України з західними кредиторами, доведеться на кожному кроці доводити, що він підтримує незалежність Нацбанку. Однак у тому, що правління НБУ та директори ключових департаментів зміняться, експерти практично не сумніваються.

«Новий голова Національного банку у своїй промові у Верховній Раді чітко заявив, що готовий реформувати НБУ, але буде робити це зі своєю командою. В принципі — це нормальний підхід не тільки для регулятора, але і для будь-якої структури. Керівник завжди формує свою команду і разом з нею несе відповідальність за результат. Іншого не дано», — зазначив у бесіді з «Мінфіном» фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Експерти очікують поетапної і максимально м'якої зміни правління НБУ протягом тривалого часу — 3-10 місяців:

  • Заступник голови Олег Чурій, що відповідає за валютний ринок і рефінансування, покине правління регулятора першим. Термін дії його контракту в Нацбанку вже минув, і він залишається у статусі в. о. На фінансовому ринку ходять чутки, що він перейде на роботу не в держбанк, як очікувалося ще місяць тому (була плітка про призначення в Укрексімбанк). А до Київської школи економіки (KSE), президентом якої є колишній міністр економіки Тимофій Милованов.
  • Заступник голови Дмитро Сологуб, що контролює монетарну політику, може покинути Нацбанк найближчими місяцями. У нього закінчиться контракт, і немає впевненості, що Рада НБУ продовжить його на новий термін. Були чутки про те, що він повернеться до Райффайзен Банку Аваль, в якому працював до призначення в Національний банк, однак вони поки що не підтвердилися.
  • Перший заступник голови Катерина Рожкова, яка веде нагляд за банками, має діючий контракт ще на кілька років. Але, за прогнозами, може покинути правління регулятора до кінця 2020 року. На фінансовому ринку чекають, що Кирило Шевченко намагатиметься розлучитися з нею мирно.
  • Заступника голови Сергія Холода, що відповідає за платіжні системи та грошовий обіг, можуть попросити самого покинути НБУ. Кажуть, що новий керівник Нацбанку налаштований на серйозне технологічне вдосконалення платіжних систем і намагатиметься якнайшвидше поставити на цей напрямок свого фахівця.
  • Заступника голови Романа Борисенко, який веде в Національному банку адміністративний і операційний блок, також можуть оперативно замінити. Офіційно про це ще ніхто не заявляв, але про це ходять наполегливі чутки на фінансовому ринку.

Читайте такожМВФ прокоментував призначення Шевченка главою НБУ

Дуже мало відомо про тих, хто змінить нинішнє правління НБУ. Офіційної інформації на цей рахунок поки що немає, тільки розмови. За однією з версій, у правління регулятора запросять заступника голови Укргазбанку Олександра Дубровіна. 8 років тому він вже приходив в Нацбанк департамент банківського нагляду (заступником директора), і може знову повернутися.

Не виключається поява в НБУ корпоративного заступника голови Укргазбанку Дениса Чернишова. Спочатку очікувалося, що після переходу Шевченка в Національний банк, він очолить Укргазбанк. Однак після того, як сьогодні в. о. голови Укргазбанку був призначений Андрій Кравець, знову пішли розмови про можливу появу Чернишова у центробанку.

Також на ринку допускають появу в Нацбанку скарбника Укргазбанку Олексія Єфремова, якого вважають сильним валютником.

Передбачається, що Кирило Шевченко намагатиметься забрати в НБУ 3-4 працівників Укргазбанку. Але одночасно буде запрошувати і фахівців з інших українських банків.

Олена Лисенко для «Мінфіну»