Очікувалося що роздрібні продажі зростуть на 0.5%, але як бачимо актуальні дані значно відстають від прогнозів.

Що цікаво на Заході, навпаки, основний імпульс відновлення саме в роздрібних продажах. Складається відчуття, що вони ростуть там, де спочатку виходило краще. І дійсно, якщо в США частка споживання (тобто витрат на кінцеві товари та послуги) у ВВП 71%, в ЄС — 52.4%, то в Китаї всього 38.7%.

Отже, зберігається залежність зростання економіки від споживання Заходу і новий потенційний локдаун в світі може легко вивести економіку з траєкторії зростання.

Експортні та імпортні ціни в США виросли сильніше прогнозу в червні, вказуючи на сприятливий тренд у зовнішній торгівлі, і що важливо, на позитивні очікування рітейлерів у США. Промислове виробництво в США несподівано підскочило на 5.4% в місячному вираженні (прогноз +4.3%), проте в річному вираженні в мінусі на 10.8%. В цілому динаміка дійсно нагадує V-подібний відскік, виправдовуючи ринковий оптимізм. Фондові індекси позавчора із задоволенням росли після релізу, S&P 500 закрився в плюсі майже на 1%. Ф'ючерси на індекс намагаються зростати і надалі.

Важко припустити, що зараз може зіпсувати настрої інвесторів. З економічного календаря невеликий потенціал рушити ринок мають заявки на допомогу з безробіття, роздрібні продажі в США за червень і прес-конференція президента ЄЦБ Крістін Лагард, яка, як очікується, не скаже нічого нового. Тим не менш, фондові індекси Європи помітно нервують, STOXX 600 в мінусі на 0.8%.

За матеріалами Tickmill