Як оцінюють перспективи аналітики

За останній місяць прогнози інфляції знижувались (у середньому до 5,2% на кінець 2020 року), прогнози динаміки економічної активності та обмінного курсу істотно не змінилися, пишуть аналітики Київської школи економіки.

На їхню думку, ситуація у фінансовому секторі залишається стабільною, попри пандемію. А реалізація кризових сценаріїв можлива лише за умови політичної кризи, яку не виключають.

Читайте також: Все ще незалежний. Якою буде політика НБУ

«На жаль, відставка Якова Смолія та невизначеність щодо політики нового Голови НБУ істотно підвищує ймовірність такого кризового сценарію. Скасування вже майже завершеної угоди з розміщення єврооблігацій, мінімальний інтерес до гривневих ОВДП, підвищення дохідностей внутрішніх і зовнішніх державних цінних паперів – яскраве тому підтвердження.

На думку аналітиків, новий голова НБУ має продовжити політику на забезпечення цінової та фінансової стабільності. А наскільки ці переконання поділяє Кирило Шевченко — залишається відкритим питанням.

Читайте також: «Я не допущу неконтрольованої емісії»: новий голова НБУ про курс долара і економіку

»У випадку, якщо політики НБУ будуть зміщені в бік більш короткострокових політичних інтересів, подальші перспективи вітчизняної економіки будуть погіршуватися, а створений протягом останніх років «запас безпеки» швидко танутиме", — підсумовують аналітики.

Читайте також: Міністр фінансів розповів, чому вирішили скасувати випуск євробондів

Нагадаємо

  • Міністр фінансів Сергій Марченко вітає призначення нового глави НБУ і чекає продовження виваженої монетарної політики та конструктивної співпраці між Національним банком та Мінфіном.
  • Сьогодні, 16 липня, Верховна Рада підтримала кандидатуру Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України. За проголосували 322 народних депутати.
  • Кирило Шевченко з 2015 року очолював державний Укргазбанк, більше 20 років працює в банківській системі. Обріс зв'язками і отримав чималий вплив. Його знають як досить розумного фахівця і дипломата, який вміє домовлятися.
  • Перед голосуванням він розповів депутатам про своє бачення роботи голови НБУ та політики регулятора. «Мінфін» відібрав головні тези Кирила Шевченка.