Дискусії щодо законопроєкту

Нагадаємо, 15 липня фінансовий комітет ВР підтримав законопроект, ініційований депутатом Олександром Дубинським. Він передбачає, зокрема, продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. У НБУ заявили, що цей законопроект ставить під загрозу доступну іпотеку.

«Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників, так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Читайте також: НБУ отримав 1,1 мільярда на погашення кредитів банків-банкрутів

Це означає, що банки не зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. У своєму зверненні банківські та бізнес-асоціації зазначили, що продовження мораторію зробить неможливим запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних», — зазначили в НБУ.

Читайте також: У НБУ пояснили, чому банки поки не можуть здешевити іпотеку до 10% річних

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський переконаний, що комерційні і державні банки в Україні повинні давати іпотечні кредити максимум під 10% річних. Раніше він не раз обіцяв «дотиснути» банки.

Раніше повідомлялося

  • За підсумками 2019 року обсяг проблемних кредитів (NPL) в українських банках вперше за останні роки виявився нижче 50% та на 1 січня 2020 склав 48,4% (мінус 4,5 п. п. за рік).
  • Якість кредитних портфелів покращилась в банках усіх груп, крім банків з російським капіталом.