Учасники ринку продовжать бути дуже сприйнятливими до новин, яких вже з вечора середи стало забагато і всі вони будуть впливати на настрої на торгах.

По-перше — прояснилася ситуація навколо нового голови Нацбанку. Президент Володимир Зеленський запропонував кандидатуру чинного голови Укргазбанку Кирила Шевченко і проект необхідних документів вже знаходиться у Верховній Раді.
Події вчора ввечері розвивалися миттєво і після періоду тривалих «оглядин» схоже остаточний вибір компромісної фігури на цей пост для бізнесу, уряду, народних депутатів, міжнародних кредиторів, самих банкірів і можливо населення — зроблений. «Мінфін» впевнений, що голосування та подання нового голови Нацбанку пройде в Раді достатньо швидко і незважаючи на частину активних супротивників цього призначення — новий голова НБУ скоро зможе приступити до своїх обов'язків. На ранок четверга профільний комітет Верховної Ради вже підтримав призначення Шевченка на посаду голови НБУ.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Найближчі кроки Кирила Шевченка на цій посаді покажуть наскільки незалежним залишиться Нацбанк і як зміниться грошово-кредитна і валютна політика регулятора. Будь-яка визначеність краще невідомості і це позитивно позначиться на настроях учасників ринку.

По-друге — починається період бюджетних платежів у компаній і з урахуванням вихідних у клієнтів залишається всього три дні на всі розрахунки з державою. Брак гривні у місцевих клієнтів для фінансування своєї поточної діяльності і податкових розрахунків спрацює на користь зміцнення нацвалюти.

По-третє — міжнародні новини навколо зустрічі країн ОПЕК +, саміту лідерів країн ЄС про пакет допомоги на 750 млрд євро і майбутні рішення по ставці ЄЦБ — на піку напруження пристрастей.

Як ми і попереджали — почалися валютні ралі по парі євро / долар, що опосередковано відіб'ється на курсі євровалюти щодо гривні найближчим часом. Вже вчора курс євро на торгах періодично перевищував 31 гривню і валютні гойдалки по євровалюті сьогодні продовжаться.

На момент написання статті — євро на міжнародних майданчиках котирувався у межах 1,1395-1,1403 долара і спекулятивна активність світових гравців лише посилюється.

На українському міжбанку спроби розгойдати курс продовжаться, а стрибки котирувань пари євро / долар на міжнародних ринках знову дозволять українським спекулянтам заробляти і на коливаннях євро. Причому як у форматі «в дві сторони», так і за рахунок різниці між курсами готівкового та безготівкового євро.

Всі дні цього тижня на міжбанку не було надлишку пропозиції валюти і Нацбанку нічого було викуповувати в резерви. Якщо сьогодні буде перевищення пропозиції над попитом — НБУ вийде з інтервенцією з купівлі долара. Але поведінка учасників ринку останніх днів говорить про те, що особливого надлишку валюти на міжбанку не буде — клієнти самі знаходять компроміс по курсу і тому «Мінфін» сьогодні не очікує великих можливостей для регулятора щодо поповнення резервів. Він може обмежиться черговими $ 20 млн при сприятливому для Нацбанку розвитку подій.

Як і вчора, міжбанк залишиться повністю залежним від дій і курсових завдань найбільших гравців.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 16 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,05 — 27,30 гривень, євро — коридор 30,63- 31,22 гривень. Обсяг операцій на торгах за нашими розрахунками буде перебувати у межах до $ 180-230 млн при здійсненні до 430-510 угод.

На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро / долар продовжаться і крос-курс цієї пари буде знаходитися в широкому коридорі від 1,1325 до 1,1435 долара за євро.

Готівковий ринок сьогодні буде орієнтуватися на поведінку міжбанку, міжнародні котирування пари євро / долар і на реальний попит і пропозицію з боку населення.

А курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах:

долар — коридор котирувань покупок і продажів 26,90 — 27,35 гривень, євро — коридор котирувань купівлі і продажу 30,45 -31,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 26,90-27,15 і продаж 27,25-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,10-27,17 гривень і продаж 27,22-27,30.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram