По-перше - серед фінансистів знову пішли чутки про швидке оголошення кандидата на нового Голову Нацбанку. Про це періодично говорять чиновники Офісу Президента і сам Гарант. Нібито все стане відомим не пізніше найближчої п'ятниці. Список претендентів поступово скорочується, але за нашими даними переговори з потенційними кандидатами все ще не завершені. Інтрига навколо посади головного банкіра країни підтримує певну невизначеність на валютному ринку і робить поведінку його учасників досить непередбачуваною. Це працює проти гривні.

По-друге - вчора пройшов аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Як і прогнозував «Мінфін» - він пройшов досить мляво по гривневим паперам та дуже активно по валютним. Чиновники продали облігацій на суму 8,3 млрд гривень в еквіваленті, з яких безпосередньо в гривні тільки на 10,5 млн із прибутковістю від 7 до 10% річних. Решта - в доларах на загальну суму $ 306,3 млн під 3,5% річних.

Сьогодні - день розрахунків за цими паперами і від того, за рахунок яких коштів відбудеться оплата за валютні облігації - буде залежати поведінка міжбанку. Якщо безпосередньо у валюті - то це не особливо позначиться на котируваннях на торгах, але якщо частина клієнтів (в тому числі і нерезидентів) вирішить спочатку проконвертувати свою гривню в долари і за рахунок цього провести покупку валютних облігацій - попит на валюту на міжбанку швидко зросте. І це збільшить тиск на гривню.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

По-третє - господарська діяльність підприємств і майбутні бюджетні платежі. Тут особливо поки нічого не змінюється. Спостерігається дефіцит гривні у місцевих клієнтів для фінансування своєї поточної діяльності, що змушує експортерів активно продавати валютну виручку і скорочує можливості її купівлі у імпортерів. Це працює на користь нацвалюти.

Крім цього, наближення днів бюджетних проплат у компаній з урахуванням майбутніх вихідних змушує великих клієнтів поступово накопичувати гривню під такі податкові розрахунки. Це також грає на зміцнення позицій гривні.

По-четверте, як ми і попереджали, на міжнародних ринках не все спокійно. З урахуванням зустрічі країн ОПЕК +, саміту лідерів країн ЄС про пакет допомоги на 750 млрд євро і майбутнього рішення по ставці ЄЦБ - почалися валютні ралі по парі євро / долар, що опосередковано відіб'ється на курсі євровалюти щодо гривні найближчим часом. На момент написання статті - євро впевнено пробив психологічний поріг в 1,14 долара і спекулятивна активність по даній парі знаходиться на піку.

На українському міжбанку сьогодні спекулятивні спроби розгойдати курс на новинах про кандидатуру нового глави НБУ тільки посиляться, а стрибки котирувань пари євро / долар на міжнародних ринках дозволять українським спекулянтам заробляти і на коливаннях євро.

За наявності надлишку пропозиції долара на торгах - НБУ вийде з інтервенцією по його викупу. Але особливого надлишку валюти на міжбанку «Мінфін» сьогодні не прогнозує. Ринок залишиться повністю залежним від дій і курсових завдань найбільших гравців.

Котирування міжбанку, за прогнозом «Мінфіну» на 15 липня, будуть перебувати в межах: долар - коридор 26,95 - 27,25 гривень, євро - коридор 30,61 - 31,15 гривень. Обсяги операцій на торгах за нашими розрахунками будуть перебувати у межах до $ 260 млн при здійсненні до 620 угод.

На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро / долар продовжаться і крос-курс пари цієї пари буде знаходитися в широкому коридорі від 1,1345 до 1,1430 долара за євро.

А курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах:

долар - коридор котирувань покупок і продажів 26,85 - 27,30 гривень,евро - коридор котирувань купівлі і продажу 30,25 -31,15 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс в банках: прийом 26,85-27,05 і продаж 27,10-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00-27,06 гривень та продаж 27,10-27,20.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram