Заява директорки МВФ

«У мене сьогодні була відкрита дискусія з президентом Володимиром Зеленським щодо побоювань з приводу тиску, що чиниться на Національний банк України», — розповіла Георгієва.

«Реформа НБУ і його результати за останні п'ять років — явна історія успіху для України. Незалежний центральний банк сприяє макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів і захищає фінансову систему — все це є вирішальною умовою для інвестицій і зростання.

Читайте також: У МВФ оцінили стан банківського сектору в Україні

Надійні політичні дії НБУ зіграли важливу роль у стабілізації економіки. Успішне очищення фінансового сектору, який був зруйнований шахрайством, також є заслугою наглядової роботи НБУ», — додала директор-розпорядник Фонду.

Читайте також: Загроза незалежності НБУ лякає іноземних інвесторів — Moody's

За її словами, в інтересах України зберегти незалежність НБУ, і це також є вимогою в межах поточної програми stand by.

«Я закликала президента Зеленського дотримуватися курсу розумної грошово-кредитної і фінансової політики — це ключ до більш активного інвестування та інклюзивного зростання», — повідомила Георгієва.

За підсумками спілкування, Зеленський повідомив у Twitter, що до кінця поточного тижня пообіцяв главі МВФ подати в Раду кандидатуру нового голови Нацбанку.

Раніше «Мінфін» докладно писав про рейтингу кандидатів на посаду голови НБУ у статті Депутати хочуть змінити главу НБУ: хто прийде після Смолія.

Нагадаємо

  • Раніше, після прийняття Радою відставки Смолія, представник МВФ в Україні Йоста Люнгман наголосив, що Україні необхідно зберегти незалежність Нацбанку для отримання наступних траншів за програмою stand-by.
  • 1 липня 2020 року Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиску».
  • 2 липня президент прийняв відставку. Підтримав відставку і профільний комітет Ради. 3 липня Рада звільнила Смолія.