Як вирішують проблему «Аркади»

«Сьогодні всі включилися у врегулювання цієї проблеми — уряд, КМДА, ми в якійсь мірі як ініціатор і модератор. Думаю, що з урахуванням того, що зараз всі включилися, проблема буде вирішена. Там є світло в кінці тунелю», – сказала Рожкова, уточнивши, що Нацбанк займається цією проблемою з 2016 року.

За її словами, деякі питання, зокрема технічного характеру, можна врегулювати досить швидко.

Читайте також: За крок від столиці: рейтинг забудовників передмістя Києва

Вона зазначила, що в банку «Аркада» все нормально з капіталом і більш-менш нормально з ліквідністю.

Як глобально вирішувати проблему недобудов

«Є дуже багато розпочатих будов різного ступеня готовності, тому питання – як це все зібрати в купу і добудувати те, що можна швидко добудувати. Віддати людям і потім продовжувати будувати те, що потрібно будувати. Ще раз: рішення цієї задачі є», – зазначила в. о. голови НБУ.

Вона уточнила, що проблеми будівництв знаходяться за межами банку «Аркада», оскільки він є лише управителем фондів фінансування будівництва (ФФБ) і в нього відкриті рахунки цих фондів і забудовників.

Читайте також: Суд підтвердив заборону банку Аркада залучати кошти фізосіб

«Усе за межами банку, тому в нас і немає повноважень контролювати (...) Є кілька варіантів рішень, як можна відносно швидко поліпшити ситуацію і контроль, але глобально – це законодавство», – пояснила Рожкова.

В. о. голови НБУ пояснила, що в законодавстві про первинному ринку є багато неврегульованих моментів, які не дозволяють його правильно контролювати і зробити більш збалансованим, що, в свою чергу, впливає на розрахунки по запуску іпотеки в Україні.

«Фонд фінансування зібрав гроші і перерахував забудовнику, забудовник побудував, але не отримав якийсь дозвільний документ, у результаті не підключив будинок. Виходить, ніхто нічого не вкрав і особливо не порушив, а люди квартири не отримали. І це зараз нормально ніким не регулюється. Тому треба змінювати закон», – наголосила в.о. голови Нацбанку.

Читайте також: Проблемні новобудови: як не потрапити в будівельну аферу

Передісторія

  • Інвестори житла «Аркади» в останні тижні активно протестують у Києві. Депутат Олена Шуляк на підставі колективного звернення 11 тис. інвесторів ініціювала колективне депутатське звернення до прем'єр-міністра Денису Шмыгалю про створення міжвідомчої або робочої групи при Кабміні.
  • Шуляк стверджує, що більше двох років «Аркада» повністю зупинила фінансування і будівництво 39 житлових 25-поверхових будинків (на різній стадії готовності, від 1% до 99%), п'яти дошкільних навчальних закладів, п'яти шкіл, трьох наземних паркінгів, одного пожежного депо, а також інших об'єктів у Дарницькому та Голосіївському районах Києва.
  • Згідно з оцінками, в зоні ризику опинилося понад 30 тис. громадян України та іноземних держав.