Про що сказала Рожкова

«Не можна взяти і поставити роботу НБУ на паузу – занадто багато чого залежить від НБУ (...) Сподіваюся, новий голова захоче зберегти нашу команду, враховуючи, що у нас є діючі контракти і безліч реформ за різними напрямами, які в процесі реалізації», – сказала вона.

Рожкова також зазначила, що не можна переоцінювати роль однієї людини в НБУ, навіть якщо це голова.

Читайте також: Правління НБУ надало Раді НБУ пропозиції щодо подальшої грошово-кредитної політики

«Нацбанк вже не той, що був шість років тому. Сьогодні система колегіального прийняття рішень в НБУ настільки міцна, що окремі персоналії вже не зможуть керувати центральним банком в ручному режимі. Це просто неможливо», – наголосила в. о. голови.

Відео: Боротьба за крісло голови НБУ: лідери, перші втрати та курсові ризики

Передісторія

  • Глава Нацбанку Яків Смолій 1 липня подав заяву про відставку через політичний тиск. Президент прийняв заяву, 3 липня відставку підтримала Рада.

Читайте також: Відставка голови НБУ не вплине на макростабильность України і курс гривні — міністр фінансів

  • До призначення нового голови виконує його обов'язки перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова. Правління, крім неї, включає ще чотирьох заступників.
  • У Олега Чурія 10 липня закінчився термін повноважень, а рада Нацбанку відмовилася затвердити продовження його каденції. За законом, заступник голови центробанку, строк повноважень якого закінчився, обіймає посаду до вступу в неї нового голови. Його кандидатуру буде подавати вже новий голова центробанку.
  • У 2021 році також завершується строк повноважень заступника голови Дмитра Сологуба.