По-перше — у учасників ринку так до сих пір й немає розуміння ситуації навколо Голови Нацбанку, а також подальшої грошово-кредитної і валютної політики регулятора. А невизначеність ніколи не була підтримкою для гривні на міжбанку та готівковому ринку.

По-друге — у п'ятницю на тендері Нацбанку з рефінансування 7 банків отримали рефінанс на загальну суму понад 5,1 млрд гривень під 6% річних терміном до 5 років. За умовами тендеру — НБУ не обмежує фінустанови в цільовому використанні отриманих коштів і від того, як розпорядяться фінансисти з такими величезними обсягами гривневої ліквідності — залежить поведінка курсу на торгах найближчим часом.

Частина цих коштів піде на підтримку ліквідності банків, частина — на заміну більш «дорогих» пасивів на більш «дешеві», частина — на кредитування, частина — на купівлю на завтрашньому аукціоні Мінфіну України нових порцій ОВДП, але найнебезпечнішим для гривні є варіант прямої купівлі банками валюти за рахунок цих коштів на міжбанку або викуп ними облігацій нерезидентів на вторинному ринку і подальший вивід іноземцями своїх капіталів. У цьому випадку тиск на гривню різко зросте, на міжбанку виникне активний попит на валюту і це призведе до зростання котирувань.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від Мінфіну на «Просто радіо»

Вже найближчі декілька днів поведінка валютного ринку покаже як за фактом розпорядилися банки коштами рефінансу. Поки ж іноземці в будь-якому випадку будуть поступово виходити з українських облігацій, але робити це в невеликих обсягах за рахунок гривні, отриманої від попередніх погашень ОВДП і намагатимуться проводити ці операції «без особливого шуму», щоб не «підривати» котирування.

Поведінка нерезидентів і спрямування коштів рефінансу — залишаться головними загрозами для гривні на найближчий час. А брак гривневих оборотних коштів у місцевих компаній — продовжить стимулювати експортерів до активного продажу валютної виручки. Це створить певну підстраховку для нацвалюти на міжбанку.

У понеділок спекулятивні спроби розгойдати курс продовжаться. Крім цього, спекулянти зароблятимуть на валютному ринку як за рахунок роботи у форматі «в дві сторони», так і на різниці між готівкою і безготівковими курсами.

Курсовой тренд сесії 13 липня буде повністю залежати від поведінки великих місцевих гравців, нерезидентів та цінників можливих інтервенцій Нацбанку. Регулятор вийде на міжбанк з інтервенцією у разі появи надлишку пропозиції долара на торгах, але вважатиме за краще економити резерви і не втручатися в курсоутворення у разі, якщо виникне ситуативна нестача пропозиції.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 13 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 26,95 — 27,25 гривень, євро — коридор 30,45 — 30,93 гривень. Обсяг операцій на торгах за нашими розрахунками буде перебувати у межах $ 170-260 млн при здійсненні до 540-620 угод.

Готівковий ринок у понеділок буде уважно стежити за тим, що відбувається на міжбанку і при необхідності — часто змінювати свої цінники в залежності від поведінки безготівкових котирувань.

Курси в обмінниках фінкомпаній та банків будуть перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 26,80 — 27,25 гривень, євро — коридор 30,00 — 30,95 гривень.

По долару більшість обмінників буде тримати спред порядка 15-25 копійок, а по євро — близько 25-45 копійок.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс в банках: прийом 26,80-27,00 і продаж 27,10-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,95-27,00 гривень та продаж 27,06- 27,13.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram