Готівковий ринок від панічного попиту рятує те, що у більшості громадян просто немає грошей для покупки валюти у великих обсягах. Тому населення не створює тиску на курс гривні. На міжбанку національну валюту також несподіваним чином підтримала економічна криза в поєднанні з наслідками карантину. Компанії та фізособи відчувають нестачу гривні. З одного боку, це змушує імпортерів купувати менше валюти, з іншого – змушує експортерів охочіше продавати валютну виручку.

Гучні заяви іноземних послів і реакція МВФ на події навколо керівництва Нацбанку так і не призвели до різких рухів іноземних власників українських ОВДП. Нерезиденти продовжували купувати валюту невеликими сумами для виходу з ОВДП після планових погашень держпаперів, що не могло помітно вплинути на котирування.

З 6 до 10 липня долар при продажу подешевшав на міжбанку на 19 копійок — з 27,19/27,23 до 27,01/27,04 – гривень за долар, а євро майже на 18 копійок — з 30,7083/30,7535 до 30,5456/30,5768 гривень за євро.

На готівковому ринку майже весь тиждень спостерігалося затишшя, а котирування обмінників залежали тільки від ситуації на торгах міжбанку.

6-7 липня НБУ викупив на міжбанку $92 млн, поступово знизивши ціну викупу долара з 27,06 до 26,90 грн/$. В інші дні клієнти закривали угоди за ринковим курсом без втручання регулятора.

Основними продавцями валюти були аграрії і металурги, а покупцями — нерезиденти, а також імпортери енергоносіїв і товарів широкого вжитку.

Читайте також: Дві картки, гроші, інтернет: де вигідніше обміняти валюту

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На міжбанківський курс і поведінку учасників торгів вплинуть наступні фактори:

1) Господарська діяльність бізнесу. Інтервенції НБУ і результати тендера з рефінансування.

Господарська діяльність компаній. Значного попиту на валюту у зв'язку з падінням ділової активності зараз немає. Дефіцит гривні не дозволяє більшості імпортерів активно скуповуватись валютою на міжбанку. Експортери змушені активно продавати валютну виручку для покриття своїх поточних витрат у гривні. Надходження валюти від експортерів зараз перевищують потреби імпортерів, що періодично призводить до надмірної пропозиції долара на торгах.

Наприкінці тижня почнеться період бюджетних розрахунків у клієнтів. Це завжди призводить до дефіциту гривні та її зміцнення на міжбанку;

Інтервенції НБУ і результати тендера з рефінансування. Надлишок валюти на торгах продовжить викуповувати Нацбанк. Його котирування залишаться основним орієнтиром для всіх учасників ринку.

Але вже відомі результати довгострокового тендеру Нацбанку з рефінансування банків на термін до 5 років, який відбувся 10 липня. 7 банків отримають 5,1 млрд гривень під 6% річних. НБУ дає ці кредити без цільового призначення і від того, на що в кінцевому підсумку підуть ці ресурси, багато в чому залежить стабільність на валютному ринку.

Якщо гроші будуть спрямовані на кредитування реального сектора — це зіграє на активізацію економіки, якщо на покупку нових ОВДП на первинному ринку у Мінфіну – буде закрита діра в бюджеті.

Найнебезпечніше для курсу гривні — це варіант, коли банки направлять ці кошти на купівлю валюти. Або ситуація, за якої банки викуплять у нерезидентів частину їх портфеля гривневих ОВДП, а останні почнуть скупку валюти на міжбанку для виведення капіталу. Такі сценарії здатні створити тиск на курс нацвалюти. Починаючи з понеділка, поведінка валютного ринку покаже, на що пішли гроші рефінансу;

2) Первинний і вторинний ринок ОВДП та настрої нерезидентів-власників українських облігацій.

Останній аукціон Мінфіну України пройшов без особливих успіхів на тлі новин про відставку голови Нацбанку та скасування розміщення євробондів України на $1,750 млн. Паперів було продано всього на 313 млн гривень.

Станом на п'ятницю 10 липня чиновники планували 14 липня продавати гривневі облігації терміном обігу 77, 350 і 945 днів, а також доларові папери на 323 дні. Всі випуски — без обмеження за сумою.

За нашими даними, Мінфін України все ж таки обмежить обсяг розміщення облігацій на 77 днів сумою в 500 млн гривень за номіналом. Решту паперів намагатимуться продати на максимально можливі суми. За прогнозами «Мінфіну», найбільшим інтересом будуть користуватися доларові облігації. Обсяг їх розміщення може досягти $170-280 млн. Покупцями валютних облігацій виступлять як нерезиденти, так і українські банки.

Навіть з урахуванням прохолодного відношення нерезидентів до купівлі нових гривневих ОВДП (покупцями цих паперів в основному виступають держбанки), ресурсний і опосередковано валютний ринки відреагують на результати аукціону позитивно для гривні.

Головною загрозою для курсу найближчим часом залишиться поведінка нерезидентів, які вже володіють гривневими ОВДП. Поки що вони не поспішають позбавлятися українських держпаперів, а воліють поступово виходити з цих активів, не «підриваючи» котирування в моменти купівлі валюти для виведення капіталу.

Але все може швидко змінитися, якщо іноземці не повірять у нового голову Нацбанку і грошово-кредитну та валютну політику, що буде ним проводитися. Тоді тиск на гривню може різко зрости, а періодичні заяви депутатів, чиновників і Президента про «низький» курс гривні — потраплять на благодатний грунт.

Ціна питання, а точніше маса, яка чинитиме тиск на гривню — близько 94,4 млрд гривень. Це сума портфеля гривневих ОВДП нерезидентів або близько $3,5 млрд за ринковим курсом на ранок 10 липня. Навіть з урахуванням зростання ЗВР на 1 липня до $ 28,5 млрд — перспектива виведення такої суми валюти з країни – серйозна загроза курсу.

Поки що ж іноземці чекають призначення нового глави НБУ і залишаються «на низькому старті»;

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність банків.

Готівковий ринок залишається заручником поведінки міжбанку. Ми не очікуємо з цієї сторони істотних загроз для гривні навіть у період «зависання» питання про нового голову НБУ.

Спекулянти продовжать цього тижня працювати на міжбанку у форматі «у дві сторони» і грати на різниці готівкового та безготівкового курсів. При найменшій можливості вони намагатимуться розгойдати курс, особливо у випадку, якщо нерезиденти почнуть активніше виходити з ОВДП.

Ліквідність банків залишається високою і забезпечує повноцінне функціонування банківської системи.

«Мінфін» прогнозує, що протягом тижня залишки на коррахунках банків залишаться в межах 40-64 млрд гривень.

Ліквідність між банками буде розподілена дуже нерівномірно. Більшість дрібних і середніх банків будуть відчувати дефіцит гривні.

Читайте також: Нацбанк став мегарегулятором. Що це означає для фінансового ринку

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 13-17 липня

На міжбанку

Котирування Нацбанку під час виходу на ринок залишаться головним орієнтиром для всіх учасників торгів. Оперативна реакція регулятора на перекоси попиту і пропозиції валюти залишиться запорукою стабільності гривні на міжбанку.

Нацбанк продовжить поповнювати свої резерви за рахунок викупу надлишків валюти на міжбанку. За нашими розрахунками він зможе викупити на міжбанку без наслідків для курсу гривні близько $65-110 млн.

За прогнозами «Мінфіну» курс долара на міжбанку в період з 13 до 17 липня буде перебувати в межах 26,80-27,30 грн/$.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — $170-260 млн при здійсненні до 540-620 угод;

У четвер-п'ятницю — активність особливо не знизиться у зв'язку з початком періоду бюджетних платежів у клієнтів. Обсяги операцій цими днями складуть $180-230 млн при здійсненні до 430-510 угод.

Готівковий ринок

Обмінники будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, а також на ситуацію на міжбанку. Але ажіотажу не передбачається. У населення зараз немає зайвих грошей для скупки валюти.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту». Періодично спред буде розширюватися до 15-25 копійок за долар, 20-40 копійок — за євро і 0,003-0,014 гривень за рубль.

«Мінфін» прогнозує курс готівкового долара на 13-17 липня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,75 — 27,30 грн/$, а в банках 26,70-27,35 грн/$.

Ред. «Мінфіну»